Vesti

29.01.2019

MADE IN : DESIGN AND CRAFTS IN DIALOGUE #2

DESIGN AND CRAFTS IN DIALOGUE #2 održaće se u četvrtak, 31.01.2019. u 17h, u Dvorani Miler, Kino Evropa u Zagrebu.

 

Drugi u nizu međunarodnih seminara u produkciji MADE IN platforme pod koncepcijskim vođstvom Oaze usmeren je na otvaranje tema o novim modelima saradnje, opremanja i proizvodnje dizajna i zanata. Predavanja drže predavači i učesnici iz Holandije, Belgije, italije, Austrije, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Seminar je sufinansiran od strane Ambasade Kraljevine Holandije u Hrvatskoj.

Serija javnih predavanja renomiranih stručnjaka otvoriće pitanja i teme statusa savremenog zanata i dizajna. Glavna namera je fokusiranje na već postavljena brojna pitanja i pronalaženje novih, relevantnih za savremenu praksu: Treba li zanatu dizajn i obrnuto? Postoje li novi modeli razmene znanja između zanatlija i dizajnera? Koje su nove metode, ishodi i distribucija zanatskih radova? Šta dizajneri mogu naučizi iz zanatske tradicije? Kako sagledati zanat izvan konteksta baštine i nacionalnog identiteta? Koji su zanati aktuelni u odnosu na savremeni način života i svakodnevne navike? Postoji li “digitalni zanat”? Postoje li modeli održivosti za tradicionalne zanate izvan turističkih i suvenirskih predmeta?

Program je namenjen dizajnerima, studentima dizajna, istraživačima, kustosima, akademcima, preduzetnicima ili menadžerima dizajnerskih brendova, malim proizvođačima i zanatlijama.

Ukoliko se pronalazite ili znate nekoga kome može biti interesantno, ovdemožete pronaći obrazac za prijavu. Broj mesta je ograničen, registracija je moguća do popunjavanja kapaciteta dvorane do utorka 28.01. u ponoć. Odgovor možete očekivati tokom sledećeg dana.

Imaćete priliku da prisustvujete seriji predavanja:

Does Craft need Design?

Willemien Ippel i Marion Poortvliet (Crafts Council Nederland, NL) govoriće o  novim proizvođačima, njihovim načinima proizvodnje i zastupljenosti u različitim formatima, te o ulozi organizacija i posrednika između zanatlija i dizajnera unutar kulturne proizvodnje Holandije. Nakon pola sata predavanja uslediće 15 minuta razgovora koji će voditi Relja Bobić (Nova Iskra, RS) i Maja Lalić (Mikser, RS)

Making, thinking, (re)connecting

Evelien Bracke (Design Museum Gent, BE) posvetiće predavanje poteškoćama, izazovima i mogućnostima vezanim za procenu i prezentaciju zanata u savremenom kontekstu. Kakav je potencijal zanata u 21. veku i kako ga se može prevesti u širu javnost u institucionalnom kontekstu?

Nakon pola sata predavanja uslediće 15 minuta razgovora koji će voditi Thomas Geisler (Werkraum Bregenzerwald, AT), Maja Vardjan (MAO, SI) i Koraljka Vlajo (MUO, HR).

Multiple beginnings: Crafting possible futures

Henriette Waal (Atelier Luma, FR/NL) govoriće o održivim načinima na koje Atelier Luma stvara i koristi prirodne i kulturne resurse bioregije i razvija lokalna rešenja za globalna pitanja – od recikliranja poljoprivrednog otpada do promovisanja tradicionalnih zanata.

Andrea de Chirico (SUPERLOCAL, IT/NL) održaće predavanje o globalnoj mreži koja promoviše lokalnu proizvodnju, razvija drugačiju viziju budućnosti o zanatima i uopšteno o proizvodnji. Predavanje će poslužiti i kao poziv na saradnju u novoj iteraciji projekta, koja će se odvijati u obliku radionice za mlade dizajnere i zanatlije ovog proleća u Zagrebu.

Nakon pola sata predavanja sledi 15 minuta razgovora koji će voditiIvana Borovnjak i Maja Kolar (OAZA, HR).

MADE IN: Crafts-Design Narratives je istraživačka inicijativa iz područja dizajna i kulturnog nasleđa, koja podržava saradnju i razmenu znanja između tradicionalnih zanatlija i savremenih dizajnera. Cilj projekta je da se mapiraju postojeće zanatske prakse na regionalnom nivou i edukovanje dizajnera o materijalnom i nematerijalnom nasleđu, uspostavljajući pritom uslove za novu, autentičnu i održiviju dizajnersku praksu. MADE IN je proizašao iz pojačane svesti o ključnoj ulozi koju zanat i tvorci igraju u stvaranju i održavanju lokalnih identiteta. Projekat se fokusira na uspostavljanje platforme za razmenu znanja, kostruktivni dijalog i stvaranje uslova za inovativne oblike saradnje između tradicionalnih zanatlija i savremenih dizajnera, sa dugoročnim ciljem revitalizacije zanata, edukacije dizajnera o materijalnom i nematerijalnom kulturnom nasleđu, kao i promovisanja evropskog nasleđa zanata i inovativnog savremenog dizajna u najširoj javnosti.

MADE IN je dvogodišnji projekat sufinansiran od strane programa Evropske unije Kreazivna Evropa, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Fondacije Kultura Nova. Projekat vodi MUP – Muzej za umjeznost i obrt/ Museum of Arts and Crafts (Hrvatska), a uključuje ugledne partnere s dugogodišnjim iskustvom u struci : Werkraum Bregenzwald (Austrija), Muzej arhitekture i dizajna MAO Slovenia, Oaza (Hrvatska), Nova Iskra i Mikser (Srbija).

Uskoro možete pratiti i online izdanje na : www.madein-platform.com