Dizajnerske inovacije kroz saradnju sa algama, biljlkama i lokalnim zajednicma

Henriëtte Waal će predstaviti fascinantan presek mikro-dizajna i eko-socijalne saradnje, pokazujući zadivljujuće primere iz svog raznolikog portfolija projekata i inicijativa koji pokazuju kako dizajneri rade u tandemu sa prirodom, lokalnim zajednicama i interdisciplinarnim timovima na stvaranju inovativnih, održivih rešenja.

Projekat „Footprint“ na kojem je radila u Francuskoj i Egiptu ilustruje Henrijetino iskustvo saradnje sa lokalnim zanatlijama na razvoju obuće koristeći prirodne i biljne materijale poput gume, vune i konoplje. Ovaj projekat naglašava moć mikro-dizajna, gde pažnja posvećena detaljima i upotreba prirodnih, obnovljivih resursa mogu dovesti do istinski održive mode. „Geografije boja“ istražuje paletu prirode i ispituje kako pigmenti i nijanse dobijeni iz algi, biljaka i drugih prirodnih izvora mogu biti povezani sa određenim teritorijama i kulturama. Ovo istraživanje elemenata na mikro nivou, kao što su pigmenti i spore, i njihov odnos sa većim ekosistemima i geografskim regionima, pružiće fascinantan uvid u međusobnu povezanost dizajna, prirode i lokaliteta.

Henriëtte će predstaviti i svoj angažman u eksperimentalnom programu Ateljea Luma u ​​Arlu koji okuplja različite zainteresovane strane, uključujući naučnike, umetnike i lokalne zajednice, kako bi primerima ilustrovala inovativni ekosocijalni pristup dizajnu koji se holistički i kroz kolaboracije nosi sa složenim izazovima.

Henriëtte Waal je dizajnerka i istraživačica / suosnivačica i direktorka umetničkog istraživanja u Ateljeu Luma [Francuska] / mentorka Master studija Društvenog dizajna na Akademiji za dizajn u Ajndhovenu [Holandija]. Diplomirala je na Akademiji za dizajn u Ajndhovenu na Odseku za ljude i javni prostor i magistrirala unutrašnju arhitekturu na Sandberg institutu u Amsterdamu. Bila je finalista Holandskih nagrada za dizajn za svoje istraživanje dizajna u holandskom ruralnom području i nagrađena je Međunarodnom nagradom za javnu umetnost za svoj pristup kreiranju mesta. Kao kustos za Mediamatic Bio-Me program, razvila je međudisciplinarnu platformu za razmenu znanja o praksama pivarstva i dizajnu sa mikroorganizmima, fokusirajući se na kvasce, fermentaciju, bakterijske kulture i kuvanje piva. Pored osnivanja nekoliko društveno angažovanih umetničkih i dizajnerskih projekata, Henriette Waal od 2013. predaje na Master programu socijalnog dizajna na Akademiji dizajna u Ajndhovenu i Kraljevskoj akademiji umetnosti u Hagu.

Henriëtte Waal, dizajneka i istraživačica, su-osnivačica i direktorka umetničkih istraživanja u Ateljeu Luma [Francuska] / Tutor na Master programu Društveni dizajn Akademije za dizajn u Ajndhovenu [Holandija] 

Dorćol Platz - glavna sala

23. maj

10.30 -11.30