Dizajneri na čelu kružne tranzicije

Konferencijski program Mikser razgovori u okviru Mikser festivala 2024. s ponosom predstavlja novi projekat Next Gen Design podržan od strane Evropske unije. Reč je o trogodišnjem programu edukacije i osnaživanja sektora dizajna – posebno mladih dizajnera – da implementiraju održivi, cirkularni dizajn koji doprinosi Evropskom zelenom dogovoru.

Pet istaknutih evropskih dizajnerskih platformi i festivala sarađuju na ovoj ambicioznoj agendi: Barcelona Design Week, designaustria u saradnji sa Bečkom nedeljom dizajna, What Design Can Do iz Amsterdama, Skopje Design Week i Mikser Festival iz Beograda. Primarni cilj projekta je integracija inovativne obrazovne platforme u programe festivala dizajna. Next Gen Design katalizuje promovisanje i obrazovanje o zelenom i održivom dizajnu, u skladu sa ciljevima Evropskog zelenog dogovora. Kroz kombinaciju fizičkih i digitalnih događaja, projekat unapređuje festivale dizajna, maksimizirajući angažovanje učesnika i podizanje svesti publike o cirkularnom dizajnu.

Na ceremoniji otvaranja konferencije Mikser razgovori, publici mladih profesionalaca u oblasti dizajna predstavićemo platformu Next Gen Design i detaljno objasniti kako mogu da se pridruže trogodišnjem programu Next Gen Design kroz otvorene pozive, ankete, rezidencije, izložbe i najvažnije – obrazovne aktivnosti koje će inspirisati značajne promene u sektoru dizajna i industriji ka modelima cirkularne ekonomije.

Next Gen Design Kick-off će podržati Plamena Halačeva, zamenica šefa delegacije Evropske unije u Srbiji, koja će se osvrnuti na ključnu ulogu koju inovativnost sektora dizajna igra u postizanju cirkularne ekonomije, ali i važnost uključivanja glasova mladih evropljana, koji će biti glavni protagonisti naše zelenije budućnosti.

Ne propustite priliku da se inspirišete i pridružite se uzbudljivoj inicijativi Next Gen Design. Ubeležite u svoje kalendare ceremoniju otvaranja konferencije Mikser festivala i pripremite se da budete deo razgovora koji će oblikovati budućnost dizajna i održivosti u EU!

Popuni upitnik Next Gen Design! (link to www.nextgendesign.eu)

Učesnici:

Plamena Halačeva, EU Delegacija

Maja Lalić, Mikser Organizacija

Dorćol Platz - glavna sala

23. maj

10.00-10.30

team_image
Plamena Halačeva
EU Delegacija

team_image
Maja Lalić
Mikser