Izgradnja mesta i zajednica u divljini

Predavanje: Arhitektura divljine

Ivan Juretić, arhitekta, planinar i stolar [Hrvatska]

Ivan Juretić, arhitekta iz Hrvatske održaće uvodno predavanje o ukrštanju arhitekture i divljine. Njegov  rad se fokusira na dizajniranje struktura koje se neprimjetno uklapaju sa prirodnim okruženjem, stvarajući prostore koji poboljšavaju doživljaj divljine dok minimiziraju naš negativni uticaj. Kroz svoje projekte, on nastoji podtaknuti dublju vezu između ljudi i prirode.

Nakon uvodnog izlaganja, Juretiću će se pridružiti Boro Marić, osnivač Vizitor centra Pecka u Bosni i Hercegovini, na panel diskusiji koju će moderirati Nikola Radeljković, strastveni planinar, industrijski dizajner i član Numen/ForUse kolektiva iz Hrvatske. Panel će se baviti izazovima i mogućnostima izgradnje mesta i zajednica u divljini. Marićev centar za posetioce Pecka služi kao portal za okolnu divljinu, pružajući posetiocima informacije, resurse i polaznu tačku za njihove avanture. Dizajn i programiranje centra imaju za cilj da promovišu održivi turizam i neguju osećaj upravljanja prirodnim okruženjem. Radeljković će voditi diskusiju, oslanjajući se na svoja iskustva planinara i dizajnera kako bi istražio ulogu arhitekture i zajednice u oblikovanju našeg odnosa prema divljini. Panel će se dotaći tema kao što su minimiziranje uticaja ljudskog prisustva u predelima divljine, stvaranje prostora koji podstiču istraživanje i učenje i izgradnja zajednica koje podržavaju i štite prirodno okruženje.

Događaj će se završiti sesijom pitanja i odgovora, koja će publici omogućiti da se direktno poveže sa govornicima, detaljnije istraže predstavljene ideje, inspirišu se i preispitaju sopstvene uloge u izgradnji mesta i zajednica koje podržavaju i štite područja divljine za generacije koje dolaze.

Panel: 

Ivan Juretić, arhitekta, planinar i stolar [Hrvatska]

Boro Marić, osnivač Visitor centra Pecka [Bosna i Hercegovina]

 

Moderator: 

Nikola Radeljković, industrijski dizajner, planinar, Numen /ForUse [Hrvatska]

Dorćol Platz - glavna sala

24. maj

11.45 -12.45

team_image
Ivan Juretić
arhitekta, planinar i stolar `{`Hrvatska`}`

team_image
Boro Marić
osnivač Visitor centra Pecka `{`Bosna i Hercegovina`}`

team_image
Nikola Radeljković
industrijski dizajner, planinar, Numen /ForUse `{`Hrvatska`}`