Radionica savremenog plesa Erdema Gunduza

Erdem Gunduz je turski igrač, glumac, umetnik performansa, koreograf i učitelj. Zainteresovan je za korišćenje „improvizacije, rituala i javne akcije kao alata za istraživanje političke stvarnosti i društvenog pokreta. Zbog svojih postupaka tokom protesta u Turskoj 2013-14, postao je „lice protesta protiv turske vlade“. Postao je međunarodno poznat kao „Čovek koji stoji“ u junu 2013. godine, kada je tiho stajao 8 sati na istanbulskom trgu Taksim u znak protesta protiv urbanističkog plana razvoja parka Taksim Gezi u Istanbulu i konzervativne Erdoganove vlade.

Za francuskog filozofa Žaka Ransijera, Gunduzova akcija „i dalje stojim” (still standing), između pokreta i mirovanja, prekida uobičajeni poredak i tok stvari – primer je estetske strane politike, uvodeći individualni čin u dinamiku i prostor kolektiva. Za Ransijera, akcija stajanja 8 sati sa pogledom na portret Kemala Ataturka je primer odučavanja od uobičajenog protoka vremena i korišćenja prostora.

„Temporalnost okupacije je spoj nekoliko oblika zaposedanja vremena. Reč je o prekidima normalnog protoka sati dana i akcije koje je “stojeći čovek” simbolizovao u svom performansu na Trgu Taksim, stojeći nemo 8 sati okrenut ka kulturnom centru Ataturk, reč je o vremenu prekida koje je takođe jedan od tih novih oblika susreta između vremena umetničkog performansa i vremena političke akcije” Žak Ransijer – Konferencija „Vreme, narativ i politika” Skoplje, održana na inicijativu Edicije Jugoslavija i PhD In One Night.

 

Tokom radionice Erdem će ukazati na veze između simbolike stojećeg čoveka i moći pretvaranja besa u konstruktivni izraz. Povlačeći paralele između pozorišnih elemenata poput igara i mizanscena i scenarija iz stvarnog života, Erdem će pokazati kako se emocije i misli razvijaju kroz igru. Učesnici će  iskusiti jedinstvo i snagu koja proističe iz kolektivne akcije i naučiti kako da zaštite sebe i članove svoje zajednice.

 

Za radionicu nije potrebno nikakvo predznanje, ni plesna veština.

Broj učesnika radionice je ograničen na 20.

DA BISTE SE PRIJAVILI, MOLIMO VAS, POPUNITE OVAJ FORMULAR

 

Pored radionice, Erdem će učestvovati u inauguracionom panelu o mikrotaktikama u okviru konferencijskog programa Mikser festivala i povezati svoj urbani protest sa iskustvima zaboravljenih poljoprivrednih metoda koje je iskusio, što bi moglo biti značajan korak ka održivoj budućnosti.

„Metode kao što su biodinamička poljoprivreda i ekstenzivna poljoprivreda nude načine za rad u skladu sa prirodnim ekosistemima. Ove metode predstavljaju spoj tradicionalnog znanja i moderne tehnologije, igrajući ključnu ulogu u ostavljanju zdravijeg sveta budućim generacijama.” Erdem Gunduz

*

U najavi radionice, kustoskinja programa Mikrotaktike, Ivana Momčilović će ukratko predstaviti dragog gosta i saradnika Erdema Gunduza i najaviti najnoviju knjigu PhD in One Night, međunarodne platforme za estetsko vaspitanje za sve, samoizdavačku kuću Edicije Jugoslavije, u saradnji sa Založba Sofije iz Ljubljane, dvojezična (srpsko-hrvatska/engleska) knjiga „Nepredvidljiva prošlost budućnosti, o političkom potencijalu utopije“, uključujući do sada neotkriveni naučno-fantastični dečiji socijalno-utopijski roman o novom obrazovanju koji odražava novi tip zajednice i obrazovanja u prirodi, a koji je pre 100 godina napisala Anonimna Mala Zora.

—————

 

Biografija

 

Erdem Gunduz (Ankara, 1979.) je 2014. godine stekao master diplomu izvođačkih umetnosti na Univerzitetu likovnih umetnosti Mimar Sinan u Istanbulu. Diplomirao je na Tehničkom univerzitetu Yıldız, Fakultet umetnosti i dizajna, odsek za muziku i scenske umetnosti 2007. godine. Trenirao je glumu 2007. godine na Ege Universiti Theatre Assembli i osnovao Ege Universiti Dance Theatre Assembli. 2007. godine trenirao je u Centru Džon Kenedi tokom Programa razmene izvođača u Vašingtonu i Njujorku u oblasti savremenog plesa. Erdem je nastupao u plesnom pozorištu I.B.B.C.R.R i Istanbul Dance Theatru, a svojim nastupima se pridružio brojnim festivalima i radionicama širom sveta. Od 2005. do 2016. držao je časove plesa i pripremao radionice u Catı Dance udruženju. Takođe je držao časove pokreta na Odseku za scenske umetnosti Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta Yeni Yuzyıl u Istanbulu. Za hrabru posvećenost slobodi izražavanja i ljudskim pravima, nagrađen je priznanjem M100 Media Award 2013. godine, medaljom Teodora Hojsa 2014. godine i dobitnik je Međunarodne nagrade Havel za kreativni otpor od Fondacije za ljudska prava 2014. godine. Trenutno živi u Poljskoj.

www.erdemgunduz.org

 

 

 

Dorćol Platz - dvorište

24. maj

18:00-20:00