Od porodične radionice drvorezbarstva do ekološke ikone savremenog dizajna i transformaciji lokalnih zajednica

Razvojem od zanatske radionice do porodičnog biznisa sa internacionalnim uspehom, proizvodnja nameštaja „Zanat” iz Konjica dokazuje da je spoj tracionalnih veština i savremenih potreba ne samo moguć, već i preko potreban. Primena veštine ručnog drvorezbarstva u oblikovanju proizvoda može znajačno obogatiti korisnički doživljaj savremenog dizajna, dok istovremeno doprinosi održivom društveno-ekonomskom lokalnom razvoju. 

Prastaru tehniku poznatu u narodu kao „konjički stil” otkrio i dalje razvijao Gano Nikšić, koji je ovaj zanat naučio od lokalnih pionira drvorezbara-preduzetnika, koji su, zahvaljujući tadašnjoj obrazovnoj podršci režima Austrougarske imperije koja je vladala Bosnom, usavršili primitivnu seosku tehniku do vrunskog zantastva. Njegov unuk Besim Nikšić se odvažio da napravi iskorak i otvori preduzeće za proizvodnju luksuznog namještaja koje je preteča današnje firme „Zanat”, za čiji opstanak su odgovorni sinovi Adem i Orhan koji su je, ne samo održali održali u životu, već revitalizovali i transformisali u savremenu kompaniju koja danas promoviše lokalne veštine i kulturno nasleđe Balkana širom sveta. Njihovom zaslugom, konjičko drvorezbarstvo je uvršteno na UNESCO listu 2017. godine. Danas njihov nameštaj odnosi nagrade na svetskom tržištu, a može se naći u pažljivo osmišljenim prostorima širom Evrope, Sjedinjenih Američkih Država i Bliskog istoka.

U okviru Next Gen Design razgovora, imamo nesvakidašnju priliku da priču o Zanatu čujemo od oca i sina – Besima i Orhana Nikšića, i iz prve ruke saznamo koliko je izazovno prenositi ovu važnu tradiciju na nova pokoljenja, mireći moderne aspiracije sa starim veštinama, i kakvi su planovi za dalji razvoj, posebno u domenu održivosti i uključenja savremenih tehnologija u proces proizvodnje. 

Više o Zanatu. (link to https://zanat.org/)

Govore: 

Besim Nikšić, osnivač porodične radionice Rukotvorine [Bosna i Hercegovina]
Orhan Nikšić, Izvršni direktor kompanije Zanat [Bosna i Hercegovina]

Moderator:
Emir Salkić, arhitekta, Normal Architecture [Bosna i Hercegovina / Španija]

Dorćol Platz - glavna sala

23. maj

12.00 -13.00

team_image
Besim Nikšić
Zanat

team_image
Orhan Nikšić
Zanat

team_image
Emir Salkić
Normal Architecture