Vesti

27.01.2019

#mikserblog : Staša o ketleru

Kako ti koristiš ketler?

Danas smo u ketler sipali tačnu količinu vode koja nam je potrebna. Svako jutro pijemo kafu zajedno i ketler je uvek pun do vrha. Nikada ne razmišljamo o tom višku vode i energije koja se potroši da tu vodu zagreje.

Strateškinja za održivi razvoj, Leyla Acaroglu objašnjava kako pametnija upotreba jednog svakodnevnog kućnog uređaja kao što je ketler može da ima pozitivan efekat na čitavu populaciju jedne države. Kada bi veliki ljubitelji čaja, Britanci, tokom jednog dana ketler punili sa samo onoliko vode koliko im je zaista u tom trenutku potrebno, od ušteđene energije mogle bi se osvetliti sve ulice Engleske tokom jedne cele noći. Efekat je još veći, kada situaciju stavimo u perspektivu i saznamo da, u Engleskoj, racionalna upotreba vode za ketler u periodu od godinu dana može da sačuva dovoljno energije da osvetli ulice ove zemlje tokom puna dva meseca. 

Ja lično ketler koristim minimum tri ili četiri puta dnevno. Ljubitelj sam i kafe i čaja. Ali sam i ljubitelj ideje o boljem sutra. O očuvanju životne sredine i resursa koje imamo. O održivijem načinu života. Sada razmišljamo o višku vode i energije koja se potroši da tu vodu zagreje kada kuvamo kafu. A ketler punimo onliko koliko treba. A ti?