New European bauhaus je nova inicijativa Evropske komisije, koja je pokrenuta krajem 2020. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je povodom pokretanja New European Bauhaus rekla da želi da ovo bude više od ekološkog ili ekonomskog projekta, te da Evropski zeleni dogovor mora biti i novi kulturni projekat za Evropu.

Svaki pokret ima svoj izgled i osećaj. A ovoj sistemskoj promeni je potrebna sopstvena estetika, mešavina dizajna i održivosti. Zbog toga je Novi evropski bauhaus zajednički kreativni prostor, u kome će arhitekte, umetnici, studenti, naučnici, inženjeri i dizajneri raditi zajedno kako bi ovu viziju ostvarili.

Ova inicijativa će biti pokretačka snaga koja će European Green Deal oživeti na atraktivan i inovativan način u kome je čovek u centru pažnje. To će biti pokret zasnovan na održivosti, pristupačnosti i estetici, kako bi se Evropski zeleni dogovor približio ljudima a reciklaža, obnovljivi izvori energije i biodiverzitet učinili prirodnim…

Panelisti:

Mateja Demšič, načelnica Odeljenja za kulturu, Grad Ljubljana 

Mikaela Magas, članica okruglog stola visokog nivoa predsednice von der Lajen za Novi evropski bauhaus, predsedavajuća Fondacijom Industry Commons, direktorka MTF Labs, EU Woman Innovator 2017. 

Norbert Bekman Dirkes, šef kancelarije Konrad Adenauer Stiftung u Srbiji i Crnoj Gori

Moderator:

Aleksandar Peković, generalni direktor, Arteria Creative Network 

MIKSER TALKS

28. Maj

14.00-15.00

team_image
Mateja Demšič
načelnica Odeljenja za kulturu, Grad Ljubljana

team_image
Mikaela Magas
članica okruglog stola visokog nivoa predsednice von der Lajen za Novi evropski bauhaus, predsedavajuća Fondacijom Industry Commons, direktorka MTF Labs, EU Woman Innovator

team_image
Norbert Bekman Dirkes
šef kancelarije Konrad Adenauer Stiftung u Srbiji i Crnoj Gori

team_image
Aleksandar Peković
generalni direktor, Arteria Creative Network