Vesti

17.04.2019

Novi modni trendovi na Mikser SHIFT Konferenciji

Došlo je proleće i vreme je da se zimska odeća odloži u ostavu i napravi mesto za prolećne i letnje odevne predmete. Ako pogledate vaš plakar, koliko imate odeće koju ne nosite? Koliko ćete se odeće rešiti u promeni sezone ? I šta ćete sa njom uraditi? Sa druge strane, sa dolaskom nove sezone, sniženja, veliko je iskušenje ne otići u najbliži tržni centar i ponoviti se stvarima koje su u trendu. Zašto je ovo uopšte problem? I koja je baš tvoja uloga u kreiranju rešenja?

Kao i mnogi drugi predmeti koje u današnje vreme kupujemo u nesrazmerno velikim količinama, odeća koju nosimo, na različite načine doprinosi otpadu na deponijama, u našim rekama i morima. Od proizvodnje i nabavke materijala, njihove obrade, do transporta ka prodavnicama, naše upotrebe i pranja, i na kraju odbacivanja odeće koja nam više ne treba, makro i mikro čestice doprinose zagađenju naše neposredne okoline. Materijali poput poliestera, najlona i akrila koji danas čine oko 60% sirovina za izradu odeće jesu oblici mikroplastike koja je jedan od glavnih uzročnika zagađenja reka, mora i okeana. Procesi proizvodnje, bojenja, prekrajanja i slično, takođe učestvuju, ne samo u stvaranju otpada, već i u zagađenju vode i vazduha. Na kraju, mi tu odeću nosimo jednu ili više sezona i onda se pocepa ili nam dosadi. Tada je odbacujemo i ona postaje otpad, a mi nabavljamo nove komade i začarani krug ponovo počinje. 

Naše pitanje je da li ovaj krug može da se okrene u korist naše planete i naše okoline? Da li krug može da podrazumeva trampu odeće kada nam dosadi, umesto kupovine nove? Ili možda krug može da predstavlja upotrebu materijala od kog je odeća bila napravljena, za izradu nekog novog predmeta? Da li se u krugu koriste organski materijali koji ne stvaraju plastiku? 

Ova i mnoga pitanja želimo da postavimo vama, ali i modnim kompanijama, dizajnerima, relevantnim institucijama i ekspertima u oblasti tekstila. Želimo da znamo da li kružna ili cirkularna ekonomija otvara vrata mogućnostima za svetliju budućnost od one koju kreiraju naše trenutne navike proizvodnje i potrošnje? Interesuje nas koje su to prakse i regulative koje se moraju promeniti da bismo videli svetliju budućnost? 

Iz tog razloga, o ovoj temi pričaćemo na jednom od panela na SHIFT konferenciji na ovogodišnjem Mikser Festivalu. U Muzeju nauke i tehnike, zajedno sa vama i svim relevantnim akterima iz ove oblasti, poslednjeg vikenda u maju kreiraćemo nove modne trendove za održiviju budućnost. Budi i ti dizajner promene!

Više informacija o programu, satnici i govornicima u narednim danima. Pratite nas i na vreme obezbedite karte za konferenciju jer će broj ulaznica biti ograničen.