Vesti

10.04.2019

Okupljanje finalista Young Balkan Designers 2019 iz Srbije

Prvo okupljanje i druženje finalista Young Balkan Designers 2019 koji žive i rade u Srbiji u organizaciji Miksera održano je u Muzeju nauke i tehnike 04.04.2019.

Finalisti su obišli postavku izložbe Gojka Varde : Šezdeset godina posvećenih dizajnu, kroz koju ih je on lično sproveo objašnjavajući kako su nastali ručno rađeni modeli, izvedena rešenja koja su prihvaćena za široku proizvodnju, kao što su INSA satovi, zatim računar GALAKSIJA, čije je kućište dizajnirao za Elektroniku inženjering, buldožer-guseničar TG-90 za 14. OKTOBAR iz Kruševca, rashladne uređaje različitih namena za Jugostroj, razne kućne aparate za INEX BORAC, lampe za Valjaonicu bakra Sevojno, sterilizator za Hidrotehniku iz Kladnja, nameštaj za Zavod primenjenih umetnosti, kao i mnoga druga rešenja.

Nakon izložbe druženje se nastavilo u prostorijama Miksera.

 

Gojko Varda, arhitekta unutrašnje arhitekture, dizajner i pedagog, rođen je 1936. godine u Beogradu.Od studentskih dana pa do danas, Varda nije prestajao da se usavršava.Nagrada koja je naročito uticala na njegovo životno stvaralaštvo i shvatanje značaja školskog sistema u oblasti dizajna, bila je Fordova stipendija za dizajn koju je dobio na konkursu Instituta za internacionalno obrazovanje (I.I.E – Institute of International Education) iz Njujorka 1963. godine. Varda je od 1964. godine bio profesor i šef Odseka industrijskih proizvoda, a od 1972. godine je preuzeo položaj direktora Škole, na kom je svojim radom doprinosio sve do odlaska u penziju. Kao pedagog, Varda je naučio mnoge generacije dilomiranih tehničara dizajna ne samo da gledaju na dizajn pravim očima, već i da vide i procenjuju njegove vrednosti. On je podsticao njihovo stvaralaštvo i radoznalost, pravilno usmeravajući njihov talenat i sklonosti koji mladim generacijama ne nedostaju. Svoje znanje o pedagoškom i profesorskom radu delio je na raznim kongresima i predavanjima i za njega je dobio mnoga priznanja.
Nakon šezdeset godina posvećenosti dizajnu, Gojko Varda i danas stvara i skicira sa istim žarom kao i na početku karijere.

Nekoliko dana kasnije, finalisti projekta Young Balkan Designers 2019 okupili su se u prostorijama Makers Space-a ( Centar za promociju nauke i stvaralaštva ). Nakon predstavljanja svojih projekata, mladi dizajneri su imali priliku da čuju komentare i sugestije prof. Jelene Matić, mentora i kustoskinje.

Zahvaljujemo se svima koji su bili kao i Miri Utvić, koja je prisutne sprovela kroz Makers Space!

Mladim dizajnerima su prostorije Makers Space-a na raspolaganju, ukoliko imaju potrebu da ga koriste u procesu izrade prototipa.

Ovde možete pogledati sve slike.