Integrisana, zasnovana na prirodom inspirisanim rešenjima (PIR) metodologija urbanog planiranja za poboljšanje zdravlja i blagostanja građana: pristup euPOLIS

 

Urbani planeri i inženjeri integrišu prirodom inspirisana rešenja (PIR) kako bi imenovali savremene ekološke, socijalne i ekonomske izazove. Uz podršku Evropske komisije, euPOLIS projekat će primeniti prirodne sisteme kako bi poboljšao javno zdravlje i blagostanje, te kako bi stvorio izdržljive urbane ekosisteme. Projekat osmišljava strukturni pristup koji spaja postojeće prirodne i projektovane urbane sisteme i definiše njihove zajedničke socijalne, kulturne i ekonomske efekte. Projekat teži da regeneriše i rehabilituje urbane ekosisteme kako bi stvorio inkluzivne i pristupačne urbane prostore. euPOLIS će odgovoriti na ključne izazove, kao što je nizak kvalitet životne sredine i narušen biodiverzitet u javnom prostoru, oskudne vodene resurse i potcenjeno korišćenje prostora. Rešenja projekta biće ispitana u  četiri grada: Beogradu, Lođu, Pireju i Gladsakseu.      

Većina naših gradova danas izgrađeni su tako da našim životima obezbeđuju određeni komfor.  Ova udobnost nas je otrgla od divljine jer smo izgubili ili smanjili svoj dnevni kontakt sa prirodom.  Nepropusni, naši gradovi pate od čestih poplava koje uzrokuju nekoliko šteta. Nepropusni grad takođe može značiti da nema pristupa prirodi. Kao posledica toga, gradovi se često sastoje od usitnjenih staništa bez ikakvih veza. A veza je ključ za povratak biodiverziteta u naša urbana jezgra.

Stručnjaci euPOLIS projekta koji nude inovacije iz oblasti participativnog urbanog planiranja i primene prirodom inspirisanih urbanih rešenja, te eksperti za pitanja rodne ravnopravnosti i javnog zdravlja sastaju se na Mikser Festivalu sa predstavnicima gradskih institucija u diskusiji i zajedno razmišljaju “izvan kutije” i uvrežene prakse i otvore prostor za unapređenje procesa planiranja, identifikujući konkretne korake ka institucionalizaciji ovih kriterijuma u našoj urbanističkoj prak­si i važećim procedurama.

 

eupolis-project.eu