USAID je vodeća svetska međunarodna razvojna agencija i katalizator koji vodi razvojne rezultate. USAID radi na unapređenju života, izgradnji zajednica i unapređenju demokratije. USAID-ov rad unapređuje američku nacionalnu bezbednost i ekonomski prosperitet, pokazuje američku velikodušnost i promoviše put ka samopouzdanju i otpornosti primaoca.

Američka strana pomoć uvek je imala dvostruku svrhu unapređenja američkih interesa, istovremeno poboljšavajući život u zemljama u razvoju. USAID sprovodi američku spoljnu politiku promovišući široki ljudski napredak istovremeno proširujući stabilna, slobodna društva, stvarajući tržište i trgovinske partnere za Sjedinjene Države i negujući dobru volju u inostranstvu.

U ime američkog naroda, USAID promoviše i demonstrira demokratske vrednosti u inostranstvu i unapređuje slobodan, miran i prosperitetan svet. Kao podrška američkoj spoljnoj politici, Američka agencija za međunarodni razvoj predvodi američku vladu za međunarodni razvoj i pomoć u katastrofama kroz partnerstva i investicije koje spašavaju živote, smanjuju siromaštvo, jačaju demokratsku upravu i pomažu ljudima da izađu iz humanitarnih kriza i napreduju dalje.