ODRŽIVI DIZAJN

Young Balkan Designers  Circular Design 

Organizacija Mikser i slovenački Centar za kreativnost sa zadovoljstvom najavljuju nastup najboljih mladih dizajnera platforme Young Balkan Designers na prestižnom Milanskom sajmu nameštaja, u aprilu 2021.godine. Žiri jednog od najrelevantnijih međunarodnih događaja u svetu dizajna uvrstio je sedam pobednika Mikserovog regionalnog konkursa Mladi balkanski dizajneri među učesnike prestižne sajamske smotre talenata „Salone Satellite“ čiji slogan glasi: „Dizajn za našu budućnost“.   

 
Nakon uspeših nastupa na Milanskom sajamu nameštaja 2009, 2010 i 2011. godine, koji su rezultirali priznanjima i angažmanima mladih domaćih autora za svetske kompanije, Mikserova godišnja selekcija najboljih regionalnih talenata vraća se u svetsku prestonicu dizajna sa značajnim novitetom – rezultatima saradnje mladih dizajnera sa pet najprogresivnijih proizvođača nameštaja sa čitavog Balkana – Zanat iz Konjica, kraljevački GIR, zagrebačka Prostoria, Boreal iz Kraljevaca, Nunc iz Đakova –  na razvoju inovativnih održivih proizvoda za svetsko tržište, uz dragocenu podršku mentorskog tima koji čine Nikola Radeljković, industrijski dizajner iz renomiranog hrvatsko-austrijskog kolektiva Numen/ForUse, Jelena Matić, profesorka Šumarskog fakulteta u Beogradu i Maja Lalić, arhitekta i predsednica organizacije Mikser.  

 

Na Mikser festivalu 202o. premijerno su predstavljena tri nova cirkularna proizvoda nastala u saradnji najboljih mladih dizajnera i kompanija iz regiona:  

Kraljevački „GIR“, uvek otvoren za saradnju sa mladim progresivnim dizajnerima, ovoga puta podržao je ideje talenovane Marije Kojić iz Kragujevca u realizaciji dva proizvoda. Pobednički prototip ekološkog nameštaja za vrtiće „Zaokret“ sa konkursa Young Balkan Designers dobiće do Milanskog nastupa svoju unapređenu verziju sa daleko manjim utroškom materijala, dok svetska premijera čeka novi cirkularni koncept radnog stola pod nazivom „Luda čajanka“ (Mad Tea Party) koji se lako izmenjivim elementima od recikliranih materijala prilagođava radnim navikama i potrebama najnovije generacije profesionalaca. 

 

Novi progresivni brend na tržištu nameštaja, „Nunc“ iz Đakova, od početka razume važnost uloge dizajnera u kreiranju identiteta kompanije i rado uspostavlja saradnju sa mladim nadama iz čitavog regiona, među kojima su i Milija Čpajak i Anđela Jerinić iz Beograda, koji za Nunc razvijaju kolekciju niskih stočića „Sofra“. Istražujući ritual ispijanja kafe koji povezuje sve kulture Balkana, ovaj mladi tandem osmislio je inovativni cirkularni materijal od soca od kafe od kojeg će biti izrađene višenamenske ploče stočića koje lako postaju poslužavnici i posude različitih veličina i namena.  

 

Pokrenute saradnje imaju sa jedne strane cilj da ohrabre ostale preduzetnike da u svoje poslovanje uključe inovativna rešenja mladih kreativaca za održive proizvode budućnosti, dok sa druge strane, mladima pružaju dragoceno iskustvo u proizvodnji i priliku da započnu svoje profesionalne karijere.  Dodatno, zajednički nastup najboljih mladih dizajnera i kompanija iz celog regiona na Milanskom sajmu nameštaja doprinosi svetskoj promociji kreativne scene Balkana i jača kulturno i ekonomsko povezivanje regiona.