MIKSER RAZGOVORI: KISEONIK I DAN – LIVESTREAM

Program Kiseonik obrađuje aktuelne teme od javnog interesa svih građanki i građana i namenjen je široj javnosti koja ovaj program može da prati putem livestreama na Mikserovom YouTube kanalu. Prvi dan programa bine O2  Mikser Festivala posvećen je razgovorima o izgradnji boljeg društva, i odnosu prema osetljivim društvenim grupama čiji su glasovi zaglušeni kakofonijom dnevnih ekonomskih i političkih interesa. Pored analize trenutnog stanja u društvu, diskusije prvog dana programa Kiseonik, donose konkretne predloge kako osnažiti žene, starije osobe, izbeglice i druge senzitivne članove našeg društva u osvajanju pune ravnopravnosti i pristupa sadržajima i uslugama od javnog interesa, i zajedničkom kreiranju održivih ekoloških, društvenih, ekonomskih i kulturnih scenarija.

Razgovorom „Solidarno društvo“ preispitujemo odnos prema starijim građanima, njihovoj poziciji i prilikama da kroz međugeneracijsku saradnju (p)ostanu aktivni učesnici svih društvenih tokova. 

Tribina „Gradovi građankama“ preispituje održivosti urbanističkih rešenja krojenih po „neutralnom“, muškom modelu i predstavlja stavove preko 1000 anketiranih žena svih životnih dobi, kako bi u razgovoru sa ekspertkinjama rodno-odgovornog planiranja mapirala potrebne i moguće intervencije za prilagođavanje gradova potrebama žena, i svih drugih zanemarenih društvenih grupa. 

Diskusija „Filantropija i cirkularna ekonomija“ poziva nas da razmislimo o načinima na koje proizvodimo, upotrebljavamo i odbacujemo stvari, od hrane do predmeta za svakodnevnu upotrebu, kao i mogućnosti da svoje navike pretvorimo u odgovorniji odnos prema članovima društva u nepovoljnijem položaju. 

Urednici vodećih nezavisnih medijskih kuća okupljeni oko okruglog stola „Mediji i zelene politike“ upoređuju stavove o tekućim zelenim politikama i spremnost svojih redakcija da naprave značajniji zaokret ka izveštavanju o temama ugrožavanja životne sredine i alarmiranju javnosti o flagrantim primerima uzurpacije prirodnih resursa. 

Debata „Spomenik“ se bavi našom spomeničkom praksom, uticajem koji na nju imaju dnevna politika, položaj struke u društvu, kao i šta su naše vrednosti koje spomenikom želimo da afirmišemo. Kakvu poruku o sebi šaljemo generacijama koje tek dolaze?