RADIONICE

Kao i svake godine, u Mikser Festival ulivaju se sva praktična znanja i iskustva koja tokom godine stičemo baveći se održivim dizajnom, urbanizmom, umetnošću, socijalnom pravdom i generalno, potencijalom za bolju i zdraviju budućnost društva i pojedinaca.

Specifičnost 2020. donela nam je pritisak, ali i iskustvo neuporedivo sa svim prethodnim: pandemiju, fizičku distancu i preispitivanje svega što smo mislili da znamo, isprepletane sa neutaživom ljudskom potrebom da stvara, druži se i saznaje u i za zajednicu.

Među glavnim društvenim prioritetima, Mikser prepoznaje uključivanje svih senzitivnih grupa u društvene tokove. Na prvom mestu, tu su starije osobe koje zbog nemogućnosti da koriste savremene komunikacione platforme i aplikacije, često ostaju van centra zbivanja. Mikser u saradnji sa UNFPA i uz pomoć Crvenog krsta Srbije organizuje obuku koja starijim sugrađanima treba da omogući da lakše upotrebljavaju računare, pametne telefone i sve prateće komunikacione programe. MF2020 je mesto gde volonteri CK stiču osnovna praktična znanja za obuku starijih.

S velikim zadovoljstvom predstavljamo i prototipove inovativnih i održivih projekata za predmete na koje se oslanjamo svakodnevno koje su uz podršku vodećih proizvođača nameštaja iz regiona, kreirali Mladi balkanski dizajneri. Oni brinu o upotrebi materijala, o mogućnosti popravke ili prenamene kako bi se neobnovljivi prirodni resursi sačuvali.

Na diskursu održivog dizajna ostajemo i sa radionicom Made In Studio. Mikser je deo dvogodišnje saradnje dizajnera i zanatlija iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije, iz koje su proistekli prototipovi predmeta i novih/obnovljenih zanatskih tehnika koje za cilj imaju humanizovanje procesa proizvodnje, revitalizaciju majstorskih radionica i očuvanje životne sredine.

Radionica sa mladim novinarima podstiče buduće profesionalce da u medijsku sliku Srbije unesu ekološke teme koje su od vitalnog značaja. Kako o životnoj sredini izveštavati odgovorno i istrajno? Zašto su ekološke vesti predstavljene senzacionalistički? Ko su verodostojni izvori? Kako se manipuliše izveštavanjem o ekološkim problemima?

Skup ekspertkinja iz arhitekture i urbanog planiranja predstaviće rezultate ankete koja pokazuje kako se žene osećaju u javnim urbanim prostorima. Iako je urbano planiranje rodno neutralna disciplina, praksa nam pokazuje da su naši prostori, od ustanova do javnih parkova, prilagođeni muškim potrebama i iskustvu. Žene svih uzrasta, kao i druge senzitivne grupe zbog toga imaju znatno manje kvalitetan pristup gradskoj infrastrukturi.

Tradicionalni konkurs BlackBox ove godine bavi se spomeničkom tradicijom na našim prostorima. Autori 10 najboljih radova po oceni žirija učestvuju u dvodnevnoj radionici (ANTI)SPOMENIK na kojoj mapiraju lokalitet i kreiraju zajedničku instalaciju – manifest o/u prostoru na lokalitetu festivala. Mladi autori imaju priliku da učestvuju u seriji razgovora sa eminentnim umetnicima i stručnjacima, poput Radoša Antonijevića i Marka Lađušića koji se kritički bave temom spomenika i pitanjima kulturnog identiteta.