Program > BLACK BOX

Anđela Tasković – ENTERtaIN

Koncept spomenika ima za cilj prezentovanje trenutnog socio-ekonomskog i kulturnog stanja, kroz neizbežan osvrt na ekološko pitanje. On se širi van granica konvencija, nije monumentalan, nije statičan, ni trajan, ali je zato mobilan. Matrijal od koga je sačinjen predstavlja oličenje besmisla kome svakodnevno i neizbežno svedočimo, a kao i pojedinci (ne)namerno učestvujemo. On nema jasno definisan oblik i nezavistan je od mesta postavke. Spomenik, zapravo, može postati bilo koji upotrebni predmet.

Baš zato što nema fiksne proporcije, lokaciju i izgled, više njegovih „delova“ na jednom mestu podseća na smeće. Smeće simboliše dualnost kojom smo okruženi – populizam, hype beast trendove i savršene živote propagirane na društvenim mrežama, dok sa druge strane sugeriše da je sve to ništa drugo do svirepi konzumerizam, da su kampanje za očuvanje životne sredine uglavnom lažne i da je obećanje o „boljem sutra“ i dalje samo to – obećanje.

Izbor boje, takođe, nije slučajan – spomenik gotovo nasilno upada u oči, aludirajući na nevinost i naivnost. Roze boja je u ovom kontekstu sladunjava i sentimentalana na samoj granici sa provokacijom. Ulepšava sve ono što nam je svakodnevno plasirano putem medija od strane korporacija, političara i investitora. Predstavlja blagostanje koje navodno donose megaprojekti i strane investicije u post-socijalističkim državama i zemljama trećeg sveta.

Spomenik označava opomenu i poziv na priključenje i isključenje.

DO NOT HESITATE, ENTERtaIN !

https://www.behance.net/gallery/105129877/BLACK-BOX-ENTERtaIN