Program > BLACK BOX

Dea Džanković – Nezaborav

Serija analognih fotografija pod nazivom “Nezaborav” je odrađena u septembru 2020. godine na velikom ratnom ostrvu u Beogradu.

Koncept fotografija i osamljene figure u crvenom koju predstavlja je nastao kao ideja manifestacije sećanja kolektivnog nesvesnog određenog lokaliteta. Ovo je spomenik koji se ne bavi javnim pripovedanjem jednog određenog čina ili pojedinca, već preispituje identitet jednog mesta kroz emotivni doživljaj njegove istorije. Ukoliko je premisa da sve što radimo odjekuje kroz večnost istinita, onda definitvno taj odjek ostavlja i određeni trag na tle u kojem se radnja i desila.

S obzirom da veliko ratno ostrvo ne sadrži nikakav spomenik koji referira na njegov sam naziv i namenu koju je imalo kroz vreme, centralna figura na fotografijama služi kao simbol i amalgam njegove celokupne istorije. 

Kao figura čija je namera da uznemiri posmatrača, spomenik ukazuje da kada je u pitanju spoznaja jednog mesta, ni ne moramo da znamo na intelektualnom nivou šta i kada se negde nekada desilo, što dalje izaziva poimanje vrednosti vezivanja za egzaktne istorijske podatke.

Time što kroz univerzalno razumljivu estetiku osvešćuje prošlost i identitet mesta na nivou emocija, spomenik služi kao svojevrsna vremenska petlja koja kroz negativni otisak prošlosti upozorava na buduću mogućnost iste.