Program > BLACK BOX

Lidija Ristic – Naše Delo/Our Work/Nuestra Obra

Čitav projekat će se zasnivati na slojevima: realnom, doživljenom, vidjenom, snimljenom, spomeničkom. Prvi sloj će biti raznovrsni objekti, modularni, mekani, taktilni, u varijaciji veličina od dovoljno velikih da se na njih sedne, do dovoljno malih da leži u šaci. Sledeći sloj su posetioci. Oni će biti pozvani da se slobodno odnose prema objektima: da ih dodiruju, pomeraju i slažu u različite celine. Tokom tog procesa svi će imati mogućnost da saradjuju sa drugim posetiocima, da prave zajedničke strukture. Proces će biti reminiscencija na dečije redjanje kamenja u prirodi, ali takodje će stvoriti prostor u kome je moguće kreirati lične uspomene/spomenike na zajedničko iskustvo doživljeno na festivalu. Trajni i obuhvatajući sloj sastojaće se od video priloga.

Intervenicije posetlaca će biti snimane i materijal će biti montiran u prateći video. Prilog će prikazati kretanja posetilaca, kao neku koreografiju savremenog baleta.

Video služi kao dokument projekata i takodje omogućuje da se obim fokusa proširi od aranžmama koju su pravljeni, na ceo performans kao delo/spomenik kreirano izmedju umetnika, posetilaca i festivala.

Delo sa sličnim elementima, Mess/MESS, koje sam kreirala sa kuvarom, Salimatu Amabebe-om, početkom ove godine, kod Paradice Palase u Bruklinu, u Njujorku, zasnivalo se na mešanju hrane sa umetničkim objektima, aranžiranim zajedno na stolovima oko galerije. Posetioci su bili pozvani da jedu hranu preko i oko umertničkih objekata. Proistekli “svinjac” (mess) je bio zaviršno delo celog projekta. Prilažem fotografije instalacije i jedenja za vreme otvaranja izložbe.