Uz ekonomiju zasnovanu na kratkom životnom veku proizvoda i „kratkoročnoj upotrebi“ gotovo svega, od šolje do automobila, ljudska vrsta SVAKE GODINE generiše VIŠE OD 2 MILIJARDE TONA smeća širom sveta, doprinoseći emisiji gasova sa efektom staklene bašte koji su uzročnici klimatskih promena i, shodno tome, gubitku staništa i biodiverziteta. Može li dizajn „spasiti svet“ i pomoći nam da zamislimo budućnost u kojoj želimo i trošimo manje, proizvodimo kvalitetnije i pametnije promišljamo šta odbacujemo?

„Verujemo da dizajn ima moć da podigne svest i promeni način na koji stvari nastaju i od čega su napravljene“, poručuju iz kolektiva What Design Can Do (WDCD), čiji je najnoviji izazov „No Waste Challenge“ pozvao globalne dizajnere da istraže alternativne vizije budućnost, preispitaju našu trenutnu praksu i otvorite vrata za inovativne, svojevremeno radikalne ideje, proizvode, usluge i sisteme. Od bioplastike napravljene od kora banane, do prvog centra za ponovnu upotrebu cveća na svetu, izuzetno bogat raspon genijalnih ideja pristigao je na takmičenje za dalju podršku i razvoj. Na dan našeg razgovora sa Richardom van der Lakenom, osnivačem WDCD, ova platforma će objaviti finaliste globalnog No Waste izazov, tako da će publika Mikser festivala imati privilegiju da rezultate čuje „iz prve ruke“.

U međuvremenu, jedna veoma provokativna izložba obilazi svet predstavljajući otpad i odbačene predmete i materijale kao najveću vrednost – “čisto zlato”. Pure gold, izložba koju je osmislio nemački arhitekta, dizajnerski kritičar i kustos Volker Albus, predstavlja novu globalnu generaciju progresivnih i eksperimentalnih dizajnera koji rade na ekološki i etički održiv način i od neželjenih nusproizvoda i sirovina koje su već prošle kroz process proizvodnje stvaraju nove objekte daleko veće vrednosti.

Volker Albus je kustos je izložbe “Čisto zlato” (Pure Gold) koju je inicirao i zajednički osmislio  zajedno sa još šestoro međunarodnih kustosa.  Izložba okuplja različite pristupe 53 dizajnera za ponovno korišćenje već upotrebljenih i odbačenih materijala kako bi stvorili nove predmete daleko veće vrednosti. Tema izložbe teži da podigne svest o alternativnim tehnikama proizvodnje, istovremeno ukazujući na savremeni razvoj dizajna.

Pure Gold izložba predstavlja ukupno 76 projekta i 53 dizajnera iz regiona Evrope, Latinske Amerike, Severne Afrike, Bliskog Istoka, Istočne Azije, Podsaharske Afrike, Južne Azije, Jugoistočne Azije. Sa različitim nivoima perfekcije, svi ovi radovi napravljeni su od otpadaka, ručno ili uz pomoć najjednostavnijih alata i moguće ih je napraviti i u najmanjim radionicama.   

Volker Albus je studirao arhitekturu na RWTH univerzitetu Ahen od 1968. do 1976, zatim je počeo da radi kao arhitekta frilenser. Godine 1984, počinje da se bavi dizajnom nameštaja i enterijera. Ubrzo je postao jedan od najvažnijih protagonista novog nemačkog dizajna i wegov intelektualni glasnogovornik. Od 1994. radi kao professor dizajna proizvoda na Univerzitetu umetnosti i dizajna Karlsruhe u Nemačkoj.

Albus je takođe kustos izložbi, uključujući »Gefühlscollagen – Wohnen von Sinnen« (1986). Od 1984. radi kao publicista: od 1984. do 2001. redovno piše eseje u časopisu Design Report; od 2003. objavljuje članke u novinskoj formi. Njegove kratke revije pojavile su se u ciriškom časopisu Hochparterre za arhitekturu i dizajn.

Napisao je i objavio brojne knjige. Od 1994, Albus radi kao profesor professor dizajna proizvoda na Univerzitetu umetnosti i dizajna Karlsruhe u Nemačkoj. Godine 2001, dodeljena mu je međunarodna nagrada za dizajn – lampa “Downlight” (Baden-Virtenberg). Zajednosa Olafom Šrederom i Sabinom Vals, Albus radi na projektu “Ludi za fudbalom” (»Fußsspall total«), koji je inicirao. Volker živi i radi u Frankfurtu i Karlsruheu.

Na Mikser festival vraća se nakon svoje posete Savamali, 2013. godine, i učestvuje u javnom dijalogu sa holandskim kolegom Ričardom van der Lakenom iz organizacije What Design Can Do. Razgovor će moderirati kreativna direktorka organizacije Mikser, Maja Lalić.

više informacija

OVDE

Panelista:

Volker Albus, kustos, Pure Gold (Nemačka)

 

Moderatorka:

Maja Lalić, kreativna direktorka, Mikser (Srbija)

MIKSER TALKS

27. Maj

15:50 – 16:50

team_image
Volker Albus
kustos, Pure Gold (Nemačka)

team_image
Maja Lalic
kreativna direktorka, Mikser (Srbija)