Sesija 1: Uvod – Postavljanje scene za holističko planiranje grada, u skladu sa prirodom i građanima

Uvodna sesija Urban Laba će postaviti scenu za holističko planiranje i kreiranje grada oslanjajući se na održivost, uključujući ekonomske, ekološke i socijalne aspekte, kako bi se obezbedio holistički okvir za urbano planiranje. Kao domaćin Urban Laba i organizator Mikser festivala, arhitekta i urbanista Maja Lalić će se osvrnuti na potrebu usklađivanja potreba privrede sa prirodnim okruženjem i građanima, negovanjem simbiotske veze između izgrađenog okruženja i prirodnog sveta. Sesija će dati prikaz inovativnih pristupa i najboljih praksi kojima je prioritet efikasna upotreba resursa, očuvanje životne sredine i angažovanje zajednice, utirući na kraju put za gradove koji su otporni na klimatske promene i rastuće potrebe građana, pogodni za život i usklađeni sa ritmovima prirode i težnjama njihovih stanovnika .

Čedo Maksimović, profesor emeritus na Imperijal koledžu u Londonu, višedecenijski posvećeni profesionalac u oblasti upravljanja otpadnim vodama, strastven u razbijanju silosa u naučnim disciplinama sa misijom revitalizacije urbane prirode i obezbeđivanja finansijske efikasnosti sistema upravljanja vodama, pružiće nam uvid u to, kako učenje zdravog razuma iz prirode, podstaknuto vrhunskom tehnologijom, može imati koristi za naše zdravlje, fizičko i mentalno blagostanje.

Uključivanje Mege Mukim, visokog stručnjaka Svetske banke za gradove, klimatske promene i ekonomski razvoj, osnažiće nas da iskoristimo nove razvojne mogućnosti i proširimo vidike o novim modelima održivog razvoja zasnovanim na ozelenjavanju naših gradova. U svom najnovijem glavnom izveštaju – nazvanom „Napredak“ – ona istražuje kako gradove učiniti zelenim, otpornim i inkluzivnim kao odgovor na klimatske promene. Svetska banka je najveći multilateralni finansijer urbane otpornosti, a Mega će pričati o tome kako možemo da udružimo snage da uradimo više!

9.00-9.05

Reč dobrodošlice: Postavljanje scene za holističko planiranje grada
Maja Lalić, Udruženje Mikser

9.05-9.20

Otvaranje sesije
Nova era: rešenja zasnovana na prirodi (NBS) u urbanom razvoju vođenom zdravljem građana
Prof. Čedo Maksimović, Imperijal koledž London

9.20-9.40

Uvodno izlaganje
Ekonomske koristi od prirodnih gradova

Mega Mukim, Svetska banka

Dereta - glavna sala

24. maj

9:00 - 9:40

team_image
Čedo Maksimović
Imperial College London

team_image
Megha Mukim
World Bank

team_image
Maja Lalić
Mikser Association