Interaktivni multimedijalni obrazovni alat o klimatskim promenama.

Klimatski paket osmišljen je sa idejom da učenicima učini dostupnim važne informacije o globalnim klimatskim promenama na zanimljiv, privlačan i zabavan način, a nastavnicima i ostalim stručnjacima u obrazovanju da preporuke kako da koriste Klimatski paket u okviru školskog plana i programa, ali i u okviru vanškolskih aktivnosti.

Reč je o inovativnom obrazovnom paketu za predškolce, osnovce i srednjoškolce koji će doprineti podizanju svesti i nivoa upotrebljivog znanja o klimatskim promenama i njihovom uticaju na živi svet na planeti.

Inicijativa koja je pokrenuta u Rusiji 2015, u Srbiji se aktivno sprovodi od 2020. godine, kao deo međunarodnog pilot-projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Do sada, paket je preveden i sproveden u još sedam država istočne Evrope i centralne Azije. Srpska adaptacija udžbenika odvija se u okviru projekta u oblasti klimatskih promena koji sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz tehničku podršku UNDP-a i finansijsku podršku Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF).

Adaptacija i nadgradnja Klimatskog paketa za potrebe rada sa decom i omladinom u Srbiji poverena je organizacijama Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, UG Zlatiborski krug i Mikser.

  1. godine pokrenut je novi interaktivni veb portal za učenje “Klimatski paket” (https://climate-box.com), čime su svi resursi “Klimatskog paketa” postali dostupni globalnoj publici.

UNDP je u periodu 2020-2021. pokrenuo adaptacju projekta Climate Box u Srbiji. Tim koji je sprovodio prilagođavanje Climate box situaciji u Srbiji  činilo je 17 stručnjaka za obrazovanje i životnu sredinu, kao i komunikaciju i promociju, iz tri organizacije civilnog društva – Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, Zlatiborski krug i Mikser .

Paket sadrži udžbenik prilagođen nastavi za decu u osnovnim i srednjim školama, preko 100 kviz-kartica za interaktivnu proveru znanja, mapu-poster klimatskih promena, kao i poseban priručnik za predavače na različitim nivoima obrazovanja, od predškolskog, osnovnog i srednjeg nivoa, sa vrlo konkretnim primerima različitih programa i planova za predmete, u koje se može uključiti i Klimatski paket.

Paket je preveden na srpski sa lokalnim primerima i prikazima realnih uslova i tako prilagođen potrebama domaćeg obrazovnog sistema. Adaptacija “Klimatskog paketa” podrazumeva i niz treninga za predavače iz oblasti biologije, geografije, fizike, i zaštite životne sredine.

Osim što se u ovoj oblasti kriju najvažnije i najtraženije profesije budućnosti, neophodno je nove generacije obrazovati u pravcu očuvanja i regeneracije životne sredine, kako bi obezbedili zdraviju, bezbedniju i čistiju sutrašnjicu.

 

U okviru Urban lab programa 24. maja 2024. u Prostoru Miljenko Dereta,  biće organizovan celodnevni trenining za nastavnike iz Srbije kojima će biti predstavljen rad na unapređnju i adaptaciji novog izdanja Klimatskog paketa, sa Smernicama za nastavnike o korišćenju alata ovog paketa u nastavi i vannastavnim aktivnostima. Takođe će biti obavljena edukacija u primeni nastavnih materijala u okviru rada u grupama, uz konsultacije o dosadašnjim istraživanjima

Dereta I sprat

24. maj