GEOGRAPHY OF NOTHING

Geography of nothing je  animacija koja je zamišljena kao trokanalna video instalacija. To je stop motion animacija koja više funkcioniše kao pokretna slika nego konvencionalna animacija. Ovaj rad se u suštini približava pokretima koji se ponavljaju kroz prizmu čulnog iskustva, tačnije nego kroz čitanje značenja.  

Njegova funkcija je više somatsko-emocionalni pokretač odvratnosti nego kao intelektualni šablon.  Ženska figura u stanju krize je glavna tema, ali transgresija nije samo umetnički motiv, već takođe efekat kome delo teži. Izvor prikazane glumice leži u iskustvu umetnice, ali se kroz specifičnu analizu unutrašnjeg i spoljašnjeg nivoa otvara mogućnost da žensko telo bude označitelj univerzalnog ljudskog iskustva. Centralnu figuru karakteriše stoički izraz lica pred instrumentom transgresije. Cilj je potpuna de-individualizacija, batalovska težnja za potpunošću u iskustvu prekoračenja granica bića. Bezličnosti se pristupa kroz međusobne odnose spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora, fizičku stimulaciju i psihičko iskustvo. U mapiranju njihovih susreta, centralna tačka je žensko telo, koje je istovremeno i subjekt koji oseća i portal transgresije. 

Iva Dimitrijević

Iva Dimitrijević (Beograd) rođena je 1999. godine. Diplomirala je na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2022. godine, a 2023. godine završila master studije na istom odseku. Trenutno je student doktorskih studija na istom fakultetu pod mentorstvom profesorke Biljane Đurđević. Aktivno izlaže od 2020. godine.