KAMERA 24

Postaje sve očiglednije da se bližimo budućnosti u kojoj je svaki aspekt našeg života pod nadzorom, od naših pokreta do samog otkucaja srca. Ova umetnička instalacija ima za cilj da suoči gledaoce sa uznemirujućom realnošću sveprisutnog praćenja, crpeći inspiraciju iz obimnog kineskog bezbednosnog aparata. Na ulazu u galeriju, skromna kamera postavljena iznad glave tiho beleži dolaske i odlaske posetilaca. Tek kada stignu do instalacije, posetilac shvati, dok gleda kako se drugi snimaju dok ulaze (ili se kreću kroz izložbu na osnovu mogućih položaja kamera), da su i oni posmatrani na isti način na koji gledaju nekoga sada . U ovom trenutku spoznaje, posetioci se suočavaju licem u lice sa neprijatnom istinom savremene kulture nadzora. 

Priložio sam kratak primer kako bi konačni materijal mogao da izgleda. Sve zavisi od postavljanja kamere i stvarnog prostora u kome se izložba održava. 

Luka Kustudić

Luka Kustudić rođen je 1997. godine u Vrbasu. Od malih nogu se zainteresovao za muziku. Diplomirao je na FTN-u Novi Sad, od tada je slobodnjak, dizajn zvuka i 3D niša. Do sada je tražio najbolji način da spoji svoju ljubav prema zvuku i čudnim vizuelnim očima. U međuvremenu je ušao u programe zasnovane na čvorovima i vizuelno kodiranje. Trenutno većinu svog vremena provodi kreirajući audio reaktivne postavke i izražavajući se različitim vizuelnim digitalnim tehnikama. Zainteresovan je za kreiranje interaktivnih izložbi u realnom vremenu.