3RINTABLE REALITY

Tokom protekle decenije radio sam na novim dizajnima svakodnevnih proizvoda koji se mogu 3D štampati. Dizajn i štampa svakodnevnih predmeta koji se inače nalaze u radnjama sa plastičnim proizvodima ili na pijaci postali su svojevrsni zauvek izazov u ​​mom istraživanju mogućnosti 3D tehnologije štampe. Proteklih godina nastavljamo i danas sa više od 150 jedinstvenih proizvoda za štampanje uključujući modne dodatke

(tašne, šešir, kišobran), slagalice i igre, vaze, lampe, dizajnirani su i dostupni su na svim platformama koje omogućavaju trgovinu datotekama za 3D štampanje. Rad je obuhvatao ne samo dizajn već i razne optimizacije forme, testove, eksperimente kako bi se smanjila potrošnja materijala i vreme potrebno za štampu. Posebnost većine dizajna je što se štampaju bez upotrebe nosača što je uobičajeno kod složenijih otisaka. Korišćenjem različitih arhitektonskih, geometrijskih, fizičkih koncepata istražuju se različiti oblici i forme, posebno odnos između oblika i strukturnih svojstava – igrajući se na mikronivou dizajna proizvoda kako bi se poboljšale strukturne sposobnosti, snaga, izdržljivost. Čitav geometrijski jezik polako se pojavljuje iz istraživanja oblika za štampanje.

Dr Poturak Semir

Dr Poturak Semir, rođen u Novom Pazaru, Srbija, diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Srbija, magistrirao na Arhitektonskom fakultetu Tehnološkog univerziteta u Varšavi, Poljska i doktorirao na Univerzitetu lepih umetnosti Mimar Sinan, Istanbul, Turska. Tokom akademske i profesionalne karijere, Semir je nagrađivan međunarodnim i nacionalnim priznanjem za originalne dizajne i inovacije kao što je finalista 3D Pioneers Challenge-a (u žiriju je bio prof. dr Patrik Šumaher) https://vvv.3dpc.io/en /2021 i nagrađen je prvom nagradom na konkursu „Nemogući dizajn” u okviru Centra za promociju kulture i nauke, Srbija http://vvv.planeta.rs/63/13Dizajninauka.htm Pored velikog interesovanja za dizajn, metodologija projektovanja , 3D štampanje i CAD i CAM uopšte, Semir je pokazao uspeh u oblasti akademske zajednice, učešća javnosti, profesionalnih arhitektonskih i građevinskih radova, projektovanja i izvođenja dizajnerskih radionica i izložbi, i drugih pojedinačnih i grupnih događaja vezanih za dizajn. Trenutno, Semir je fokusiran na istraživanje mogućnosti 3D štampanih arhitektonskih formi i optimizovanih svakodnevnih proizvoda za štampanje, primenu AI tehnologije u arhitektonskom dizajnu i izgradnji i blockchain tehnologiji.

www.linktr.ee/3esign