U kojoj meri je danas pojedinac spreman da menja svet oko sebe? Šta su njegovi raspoloživi alati i kapaciteti? Kolike su njegove šanse za stvaranje pozitivne kritične mase, neophodne za smislenu promenu? Gde su nestale revolucije? I da li je jedina preostala revolucija danas – tehnološka revolucija, koja brzim protokom informacija remeti status quo? Ili su upravo algoritmi informacija urušili globalni makro sistem zasnovan na prećutnoj, ali održivoj kohabitaciji dobra i zla.

Među krhotinama neostvarenih revolucija, izbledelih ideala i propalih makro projekata, kreiran je bipolarni svet. Mi i oni. Oni i mi. Usitnjavanje do besmisla. U sred društvenog pejžaža koji svedoči sve drastičnijoj polarizaciji razlika, Mikser Festival 2024 biće mesto dragocenih susreta i saradnje kreativaca, naučnika, inovatora, aktivista, entuzijasta i građana svih profila, na zajedničkom promišljanju humanijeg, ujedinjenog društva.

Ovaj poduhvat fokusiran je na male, ali značajne korake popravljanja stvarnosti – MIKRO TAKTIKE kreativnih pojedinaca i kolektiva širom Balkana i Evrope. Njihovim umrežavanjem kroz platformu festivala želimo da pojačamo međusobno sadejstvo tog mnoštva sjajnih tačaka sa ciljem snažnijeg pozitivnog uticaja na društvo.

Okupićemo različite protagoniste taktičkih praksi: stručnjake, amatere, umetnike, donosioce odluka, aktiviste, preduzetnike, naučnike, radnike, inovatore, entuzijaste i građane, i zajedno istražiti pokazujući da ovi naizgled fragmentisani pristupi mogu biti povezani i upregnuti za pokretanje većih društvenih promena.

Pridružite nam se u raspršivanju mraka spajanjem mnoštva sjajnih tačaka u veliki zajednički prasak kreativnosti i snažnijeg zajedničkog pozitivnog uticaja na društvo.

Dobrodošli na Mikser festival 2024!

Dorćol Platz

Dorćol Platz je multidisciplinarna art komuna otvorena za sve kreativne ljude, mesto susreta svih koji se zalažu za kulturne i društvene promene. Svojim programima deluje na zajednicu kroz umetnost, obrazovanje i projekte koji umrežavaju domaći i strani kulturni sektor. Uključivanjem raznih pojedinaca i grupa, Dorćol Platz teži da postane centar održivog razvoja kroz kulturu, ekologiju, tehnologiju, sport i nauku.

Prostor Miljenko Dereta

Građanske inicijative osnovale su Prostor Miljenko Dereta krajem 2019. godine, kako bi postojalo mesto za susretanje, rad i saradnju aktivista, neformalnih i formalnih grupa i udruženja koja imaju za cilj da grad Beograd učine boljim mestom za život.

Dobračina 59, Beograd 11000

Dobračina 55, Beograd 11000

+ 381 11 45 44 354

office@mikser.rs