Mikser festival je godišnji kulturni događaj koji promoviše inovativne, održive i društveno angažovane ideje u dizajnu, arhitekturi, urbanističkom planiranju, novim tehnologijama, umetnosti, muzici i komunikacijama. Osnovala ga je 2009. grupa entuzijasta iz oblasti arhitekture, dizajna, pozorišta, komunikacija i muzike, željnih da proširi razmenu sa umetnicima i stručnjacima iz drugih kreativnih i inovativnih disciplina. Mikser Festival je evoluirao iz izložbe Ghost Project otkrivajući mlade talente za dizajn koja se prvi put pojavila na Beogradskoj nedelji dizajna 2006. i od tada je postala istaknuta platforma za mlade međunarodne dizajnere.

Mikser Festival sadrži predavanja, takmičenja, radionice, izložbe, koncerte, filmove i pozorišne predstave, a održava se jednom godišnje u Beogradu krajem maja ili početkom juna i obično traje tri dana. Prvi je održan u silosu Žitomlin u beogradskoj četvrti Dorćol. Naknadno je održan u beogradskoj nekada zapuštenoj industrijskoj zoni Savamale da bi pomogao revitalizaciji tog područja, pre nego što se vratio na Dorćol 2017.

Organizujući 12 izdanja festivala, organizacija Mikser pokrenula je revitalizaciju i dalji razvoj četiri lokacije, predstavljajući više od 6.000 stručnjaka i umetnika iz celog sveta kroz više od 650 projekata, koji su ukupno privukli skoro 500.000 posetilaca.

Festival je deo krovne organizacije Mikser, koja je vodila nezavisni kulturni centar Mikser House u Beogradu i Sarajevu, kao i centar za pomoć izbeglicama Miksalište u Savamali. Kolektiv takođe vodi kreativni studio reMiks i platformu Young Balkan Designers, kao i brojne međunarodne projekte koji se fokusiraju na pitanja održivog urbanog razvoja, multikulturalne razmene i rodne ravnopravnosti. 

2021
Mikser Festival 2021. / Zagrljaj

„Zagrljaj” kao slogan Mikser Festivala zaokružio je jedan od najtežih perioda u istoriji čovečanstva, jer socijalna distanca nije podrazumevala samo fizičku distancu, već je i usporavala socijalne, kreativne i poslovne kapacitete pojedinaca. Nakon godine mnogo propuštenih zagrljaja, Mikser festival okupio je prominentne eksperte, aktiviste, predstavnike državne uprave, medije, korporacije i predstavnike međunarodnih organizacija na zajedničkom zadatku–kako osmisliti i ubrzati globalni oporavak nakon pandemije i koje su reperkusije procesa u zemlji i regionu?

Programske jedinice MF2021 bile su Mikser Talks, Black Box, Dizajn kamp, Young Balkan Designers, Edu zona, Izložbe, Radionice, Mikser muzika.

Mikser Festival 2020. / Kiseonik

Mikser Festival 2020. pod sloganom „Kiseonik“ održan je u prirodnom okruženju Zornića kuće, snažno obojen atmosferom pandemije i iznalaženjem inovativnih načina za uspostavljanje društvenih kontakata i događaja u novonastalim okolnostima.

Izdanje je osmišljeno kao ThinkThank skup stručnjaka, aktivista i mladih talenata koji su kroz razgovore, predavanja i radionice zajedno promišljali o načinima “popravke” naše stvarnosti, u smeru zdrave životne sredine, kružne ekonomije, evropskog zakonodavstva i Zelenog dogovora, rodne ravnopravnosti, inkluzije i aktivnog starenja, participativnog urbanizma, eko-dizajna, angažovane umetnosti, kvalitetnog obrazovanja i slobodnih medija.

Programske zone posvećene dizajnu i umetnosti su i ove godine činile neizostavan deo festivala kroz učešće inovativnih dizajnera Mikserove selekcije “Mladi balkanski dizajneri” koja će gostovati na prestižnom Milanskom sajmu dizajna 2021, kao i učešće pobednika umetničkog konkursa Black Box koji su na festivalu predstavili svoje vizije Spomenika za 21. vek.

 

Mikser Festival 2019. / Cirkuliši / Jubilej

Kulturna organizacija Mikser 2019. predstavila je svoje jubilarno, deseto izdanje Mikser festivala na novoj lokaciji na Donjem Dorćolu.

„Cirkuliši!“ – slogan jubilarnog festivala koji se posle godinu dana pauze vratio na regionalnu scenu – na jezgrovit način simbolizovao je strateško partnerstvo sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP na pokretanju Platforme za cirkularnu ekonomiju u Srbiji koja će otvoriti novo poglavlje u umrežavanju kulturnog, kreativnog i IT sektora sa stručnjacima za održivi razvoj.

Srce festivala čini velika međunarodna konferencija “Shift”. Spremni da svoja bogata iskustva razmene sa kolegama sa Balkana kroz predavanja, diskusije i radionice, na Shift konferenciji govorili su svetski priznati inovator Ginter Pauli iz Belgije – član Rimskog kluba i autor koncepta Plave ekonomije, Ladeja Godina Košir – pokretačka snaga kružne ekonomije Slovenije, centralne i istočne Evrope, Kari Harlevi – direktor odseka za cirkularnu ekonomiju Fonda za budućnost Finske – SITRA, Tjaša Ficko, zamenica gradonačelnika Ljubljane zaslužna za projekat Ljubljana Zelena prestonica Evrope 2016, Dalibor Mijatović kao Robin Food i mnogi drugi.

 

Mikser Festival 2017. / Migracija

Mikser Festival se 2017. vratio u silose Žitomlina pod sloganom “Migracija”, na mesto na kom je sve počelo.

Fokus festivala bio je na uspostavljanju novih odnosa između urbane sredine, društva, umetnosti, prirode i tehnologije, iz čega prostiču četiri glavne teme festivala – migracije, obrazovanje u pokretu, fabrike kulture, priroda grada – koje ujedno reflektuju najaktuelnije izazove sa kojima se unutar srpskog društvenog i kulturnog obrasca suočava i sama organizacija Mikser.     

Četiri ključne programske teme obrađuju se kroz sve segmente festivala već poznate publici: Mikser Talks, Pitanja grada, Dizajn, Vizuelne umetnosti, Edu zona, Mikser Kids, Kino Mikser i Mikser Music.

Poseban novitet ovogodišnjeg festivala bio je i četvorodnevni kreativni kamp koji je pod sloganom “Hakovanje budućnosti” okupio  mlade kreativce  iz Srbije, Balkana i Evrope oko interdisciplinarnog timskog rešavanja aktuelnih društvenih problema uz pomoć kreativnog načina razmišljanja i savremenih tehnologija.

 

Mikser Festival 2016. / Osetljivo društvo

Mikser festival 2016. pod sloganom “Osetljivo društvo” odvija se uz podršku Delegacije EU u Srbiji i EU info centra, snažno je obojen temama rodne ravnopravnosti i ženskog stvaralaštva, društvene jednakosti, otvorenog dijaloga, mulikulturalnosti i efikasnijeg rešavanja konflikta.

Publici su predstavljene vizionarske ideje ženskih autora, naročito iz domena arhitekture i dizajna, koji su značajno doprineli unapređenju naše svakodnevice, ali je njihov doprinos ostao nedovoljno poznat ili potpuno nepoznat.

Nastavljajući napore koje od avgusta 2015. godine sprovodi Refugee Aid Miksalište, Mikser festival 2016. obrađuje teme integracije izbeglica u evropsko društvo i humanizacije izbegličke krize. Putem različitih programa i konkursa za dizajn koncepte za čovečanstvo u izgonu, festival je predstavio načine na koje dizajn može uticati na rešavanje krize, kroz radionice su predstavljeni prvi koraci u procesu integracije, dok je izložbeni program približio publici lične priče ljudi koji svakodnevno prolaze kroz naš grad.

Mikser Festival 2015. / Neizdrž

Slogan “Neizdrž” obeležio je festival 2015, predstavljajući nezaustavljivu silu udruživanja mladih i kreativnih pojedinaca kako bi stvorili humano i moderno društvo. Festival je imao više od hiljadu učesnika iz Srbije, regiona i sveta. Umetnički program istakao je nezavisnu scenu, uz predstavljanje kulturnih centara i pokreta iz cele Srbije, koji je prisutne upoznao sa svojom vizijom stanja “neizdrža” i ukazao na značaj decentralizacije kulturne scene. I ove, kao i prethodne godine, naglasak je bio na umetničkoj formi performansa, kao i street arta, u okviru kojeg je realizovan projekat Nove boje Beograda.

Srž festivalskog programa je novouspostavljena inicijativa Balkanska dizajn mreža (BDN), sa idejom da pruži stratešku podršku razvoju i promociji balkanskog dizajna, kao i da podigne svest o važnosti dizajna u procesima društvenog i ekonomskog razvoja.

Regionalni konkurs Young Balkan Designers otvorio je Konstantin Grčić, renomirani industrijski dizajner. Apsolutna Zvezda festivala bio je čuveni arhitekta Rem Koolhaas.

 

 

Mikser Festival 2014. / Održiva utopija

Mikser festival, najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održala se treći put u beogradskoj četvrti Savamali, pod sloganom „Održiva utopija“, snažno obojenog temom solidarnosti. Tematske celine festivala, izrazito aktivističkog karaktera, u skladu su sa nedavnom prirodnom katastrofom koja je zadesila region, aktualizovane i stavljene u funkciju građanske solidarnosti i udruživanja. Pored konkretnih akcija prikupljanja pomoći i novčanih sredstava za nastradale, oznaku „Solidarnost!“ na Mikser festivalu 2014. nosio je i edukativni i debatni program platforme „Mikser razgovori“.

Svoja dragocena iskustva iz ovih oblasti podelili su svetski priznati stručnjaci kao što su ruski strit umetnik i pisac Miša Most, Danijel Kosentino, umetnik i predavač na Američkom univerzitetu na Kosovu, Džon Sudhir Horo, direktor “IdeaWorks Design & Strategy” iz Indije i mongi drugi. Mikser Kids segment takođe je obojen solidarnošću podstičući decu i roditelje da kroz brojne kreativne aktivnosti pomažu ugroženom stanovništvu.

Svoju viziju „Održive utopije“ i solidarnosti, u okviru programa „Pametniji gradovi“, ponudile su već započete dugoročne inicijative poput Mikserovog kolaborativnog evropskog projekta „Urbanistički kuvari“ („Urban Cooks“) koji je realizovan u saradnji sa španskom aktivističkom arhitektonskom organizacijom „Basurama“.

Mikser Festival 2013. / Tranzit

Peti jubilarni Mikser festival održao po drugi put u beogradskoj četvrti Savamala, koja svojim intrigantnim karakterom i istorijom definiše i prirodu festivala. Nekadašnji trgovački centar Beograda, u kome su podignute neke od najlepših zgrada balkanske arhitekture 20. veka, Savamala je decenijama zanemarivana i prepuštena teškom teretnom saobraćaju. Inspirisan upravo slikom Savamale, Mikser festival za svoju centralnu temu odabrao je TRANZIT. Pečat festivalu daju Volker Albus, jedan od najznačajnijih protagonista novog nemačkog dizajna, slovenačka umetnica i arhitekta Marjetica Potrč, kao i muzički producent Seymour Stein, glavni “krivac” za popularnost panka, nju vejva i Madone.

Jedan od vodećih programa festivala je internacionalna platforma Ghost Project, smotra dizajnerskih talenata koja već osam godina intenzivno doprinosi uspostavljanju dijaloga i razmene među dizajnerima iz zemalja regiona i sveta. Jedna od panel diskusija posvećena je dizajnu na prostoru bivše Jugoslavije, nekad i sad – Design interrupted: Bridging the Gap between Yugoslav Industrial and Conteporary Balkan Design.

Mikser Festival 2012.

Mikser Festival 2012, regionalni festival kreativnosti i inovativnosti, održava se četvrtu godinu zaredom ovoga puta na novoj lokaciji –  uzbudljivoj, ali zanemarenoj četvrti u srcu Beograda, Savamali. Kompleksni program festivala čini mreža preko 50 nezavisnih, transdisciplinarnih autorskih i kustoskih projekata.

Zahvaljujući velikom broju uspešnih regionalnih i međunarodnih konkursa za mlade talente, kao što su dizajnerski Ghost Project i Young Balkan Designers, arhitektonski konkurs za Gradska okupljališta (Urban Bundle), muzički Garage Roll Call i mnogi drugi, Mikser festival predstavlja stotine mladih talenata rame uz rame sa svetskim ekspretima iz oblasti dizajna, arhitekture, urbanizma, vizuelnih umetnosti, muzike, novih medija, obrazovanja, zaštite životne sredine, opravdavajući status najvećeg festivala kreativnosti i inovativnosti u regionu.

Mikser Festival 2011.

Najveći regionalni festival kreativnosti i inovativnosti, Mikser Festival, održan sa više od 80.000 posetilaca iz zemlje i regiona. Koncept je obeležila dvadesetpetogodišnjica raspada SFRJ i to kao inspiracija za mogućnost paralelnog čitanja istorije i uspostavljanja novih odnosa u regionu. Festival je otvoren nastupom čuvenog Arsena Dedića. U okviru 14 programskih celina predstavljeno je oko 1.500 učesnika aktivnih u domenu dizajna, arhitekture, zaštite životne sredine, novih medija, vizuelnih umetnosti, muzike, filma, obrazovanja, biznisa, društvenog i političkog života.

Mikser Festival 2010.

Prvi festival “Mikser”, koji objedinjuje nekoliko umetničkih pravaca, održan je u prostorijama firme “Žitomlin” na Donjem Dorćolu. Tokom pet dana održan je niz kulturnih, zabavnih i edukacionih sadržaja, kroz pet programskih celina, Art i Talenat zone u silosima, Ekspo i Edukacione zone u magacinima, Parti zone na obali Dunava iza Silosa. Postojala je i specijalna Kontakt zona u kojoj su oko aktuelnih tema bili okupljeni domaći, regionalni i svetski eksperti, dizajneri i arhitekate, sociolozi i psiholozi, eko-aktivisti i ljudi iz biznisa i medija.

Mikser dizajn ekspo 2009.

Uloga dizajnera jeste da grade mostove između potreba i težnji. „Mikser dizajn ekspo“ popunio je nedostatak sadržaja postojećih domaćih sajmova na kojima se predstavljaju proizvodi domaće i regionalne kreativne industrije. Sve počelo Ghost projektom “Nova duhovnost” koji je ukazao da naša industrija ne koristi mlade snage i talente za dizajniranje proizvoda, već su mladi inovatori prepušteni sami sebi i virtuelnom prostoru.

team_image
IVAN LALIĆ
izvršni direktor

team_image
Maja lalić
kreativna direktorka

team_image
Tatjana Gostiljac
pravni i finansijski menadžment

team_image
Jelena Matić
kustoskinja dizajn zone

team_image
Marko Lađušić
kustos art zone

team_image
Ksenija Pantelić
grafička dizajnerka i ilustratorka

team_image
Aleksandra Malušev
komunikacije

team_image
Jelena Krivokapić
koordinatorka dizajn zone

team_image
Anita Dakić
koordinatorka omladinskog kluba

team_image
Denis Leo Hegić
kustos art zone

team_image
Branko Tmušić
grafički dizajner