Mikser Festival 2014. / Održiva utopija

Mikser festival, najveća regionalna smotra kreativnosti i inovacija, održala se treći put u beogradskoj četvrti Savamali, pod sloganom „Održiva utopija“, snažno obojenog temom solidarnosti. Tematske celine festivala, izrazito aktivističkog karaktera, u skladu su sa nedavnom prirodnom katastrofom koja je zadesila region, aktualizovane i stavljene u funkciju građanske solidarnosti i udruživanja. Pored konkretnih akcija prikupljanja pomoći i novčanih sredstava za nastradale, oznaku „Solidarnost!“ na Mikser festivalu 2014. nosio je i edukativni i debatni program platforme „Mikser razgovori“.

Svoja dragocena iskustva iz ovih oblasti podelili su svetski priznati stručnjaci kao što su ruski strit umetnik i pisac Miša Most, Danijel Kosentino, umetnik i predavač na Američkom univerzitetu na Kosovu, Džon Sudhir Horo, direktor “IdeaWorks Design & Strategy” iz Indije i mongi drugi. Mikser Kids segment takođe je obojen solidarnošću podstičući decu i roditelje da kroz brojne kreativne aktivnosti pomažu ugroženom stanovništvu.

Svoju viziju „Održive utopije“ i solidarnosti, u okviru programa „Pametniji gradovi“, ponudile su već započete dugoročne inicijative poput Mikserovog kolaborativnog evropskog projekta „Urbanistički kuvari“ („Urban Cooks“) koji je realizovan u saradnji sa španskom aktivističkom arhitektonskom organizacijom „Basurama“.