Korak ka ravnopravnosti – UN Women

Kancelarija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji UN Women i Mikser organizacija neguju dugogodišnje prijateljstvo i saradnju, prvenstveno kroz projekte podrške ženama kroz brojne izazove savremenog društva u tranziciji, kao i kroz uspešne i opsežne kampanje podizanja svesti o značaju urodnjavanja svih sfera društvenog života.

Mikser organizacija i UN Women na ovogodišnjem festivalu predstavljaju nekoliko programa sa ciljem podizanja svesti o doprinosu žena našem društvu i potrebi za njihovom većom uključenošću, kroz dve javne debate i izložbu u okviru umetničkog programa festivala.

Kako bi odali priznanje svim ženama koje su tokom prošle godine radile za sve nas, kancelarija UN Women u Srbiji je, u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Republike Srbije, Delegacijom Evropske unije u Srbiji i Francuskom ambasadom u Srbiji, pripremila multimedijalnu izložbu pod nazivom “Kada je svet stao, one nisu” u okviru projekta “Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti” koji finansira EU.

Izložba će biti otvorena na Mikser Festivalu 26. Maja u popodnevnim časovima. Autor je poznati srpski fotograf Igor Mandić, a izložba se sastoji od umetničkih foto i audio priča 10 žena iz Srbije iz različitih sfera života koje su svojim profesionalnim kao i ličnim zalaganjem dale nemerljiv doprinos tokom pandemije COVID-19.

Na panelu “Gradovi po meri prirode i društva” koju zajedno organizuju UN Women i Žensko arhitektonsko društvo, učestvovaće i direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji – UN Women, Milana Rikanović koja će predstaviti rezultate nedavno završene analize domaće urbanističke prakse sa stanovišta rodne prilagođenosti, kao i rešenja Vodiča za rodno-odgovorne javne prostore.

Uz podršku UN Women i Direct Media, Mikser organizuje i panel “Kad budeš bila spremna” koji širi svest o odnosu javnosti prema žrtvama seksualnog nasilja i potrebi za promenom te svesti i sistemskim rešenjima kroz osnaživanje žena i njihove uloge u društvu.

UN WOMEN NA MIKSER FESTIVALU:

Izložba /26-28. maj / “Kad je svet stao, one nisu”

Mikser Talks / 26. Maj / 17.00-18.00/ “Kad budeš bila spremna” /  Livestream

Mikser Talks / 27. maj / 12.20 – 13.20 / Milana Rikanović, UNW / Livestream
Panel diskusija: “Gradovi po meri prirode i društva”