VREME ZAGRLJAJA! – Završen 12. Mikser Festival

Dvanaesto izdanje Mikser Festivala održano je krajem maja pod sloganom „Zagrljaj“ u idiličnom okruženju Zornića kuće.Trodnevnu konferenciju, niz umetničkih programa, dizajn kamp i brojne radionice, u kontrolisanim uslovima, u prirodi, predstavili su želju kreativaca da pokrenu novi ciklus stvaranja i optimizma! Festival su otvorile Milana Rikanović, direktorka kancelarije UN Women u Srbiji i Brankica Janković, poverenica republike Srbije za zaštitu ravnopravnosti koje je najavila izložbu “Kada je svet stao one nisu” i niz festivalskih programa sa snažnim porukama rodne ravnopravnosti. Legenda domaće tradicionalne muzike, maestro na fruli, Bora Dugić, održao je mini-koncert, najavivši novu eru međugeneracijske saradnje i solidarnosti, kao i univerzalni princip kreativnosti i mladih stvaralaca, što je oduvek bio pokretač svih Mikserovih poduhvata.

Tokom trodnevne konferencije podstaknuta su goruća društvena pitanja, a skup profesionalaca, naučnika, aktivista i mladih kreativaca, ali i donosioci odluka, došli su do novih saznanja i dobili “vetar u leđa” za inovativne pristupe kreiranju sveukupne društvene stvarnosti.

 

Uz domaće stručnjake, na ovogodišnjem Mikser festivalu ugostili smo i međunarodne eksperte i autore iz različitih oblasti. Dvojica među najvećim zagovornicima društveno-odgovornog dizajna, Ričard van der Laken, osnivač platfome “What Design Can Do” (Šta može dizajn?)  i Volker Albus, čuveni nemački kritičar i kustos dizajna, u dinamičnom hibridnom razgovoru otkrili su kako otpad može postati inspirativan i izdašan material za hrabre dizajnerske inovacije koje otvaraju nove perspektive “kružnog dizajna”. Van der Laken je svoj boravak na Mikser Festivalu posvetio i mladim umetnicima konkursa Black Box, kao i učesnicima Dizajn-kampa. Sada već tradicionalna saradnja Miksera i eksperata Svetske banke, rezultirala je ove godine učešćem Samira Akbara, specijaliste zaštite životne sredine iz Vašingtona. Regionalno umrežavanje na polju cirkularne ekonomije nastavlja se kroz učešće pokretačice slovenačke “cirkularne tranzicije”, Ladeje Godine Košir koja je prenela globalna iskustva dobre prakse.

Stručnjaci dva velika evropska projekta euPOLIS i HEART predstavili su planerske metodologije unapređenja zdravlja građana u urbanim sredinama kroz primenu prirodom inspirisanih rešenja i participacije građana. Profesor Čedo Maksimović sa Imperijal koledža u Londonu govorio je o značaju revitalizacije gradskih vodotoka, dok je vodeći evropski stručnjak za prečišćavanje voda inovativnim metodama, Ištvan Kenjereš, predstaviti konkretna inovativna rešenja koja decenijama unazad implementira u najrazvijenijim gradovima sveta. Austrijski arhitekta, Daniel Podmirseg govorio je o prednostima urbane zelene infrastrukture i urbanih bašti na smanjenje zagađenja i smanjenje štetnog uticaja proizvodnje i  transporta hrane u gradovima.

 

Uz program javnih dijaloga, Mikser Festival tradicionalno neguje i mladu umetničku i dizajnersku scenu. Ovogodišnji konkurs Black Box pod nazivom “Princip nade” iznedrio je 22 umetnika koji su na licu mesta stvarali svoja umetnička dela. Rad pred očima posetilaca festivala bio je prožet edukativnim sesijama i razmenama iskustava sa etabliranim umetnicima i kustosima, od umetnika Marka Lađušića, ko-osnivača platforme Black Box i mentora projekta, Ervina Dubrovića, direktora Muzeja grada Rijeke, Denisa Lea Hegića kustosa i osnivača “Museum of Now” i “Supermarket Lab” u Berlinu, umetnice Fione Sinđelić, kreativne direktorke Supermarket Lab, do gostujućih austrijskih umetnica Pire Tin i Sangam Šarme, koje su na festival došle zahvaljujući ovogodišnjoj specijalnoj saradnji Mikser festivala sa Austrijskim kulturnim forumom i projektom “Na drugi pogled”.

 

Razgovarali smo o budućnosti umetnosti, ali i opstanku muzičke industrije na prostoru Balkana i Evrope.

Trodnevni Dizajn kamp “Nova vrednost” koji je Mikser festival organizovao uz podršku Saveza izviđača Srbije, pod programskom palicom prof. Jelene Matić udružio je dizajnere, ekologe i ljubitelje kampovanja u kreiranju  inovativnih dizajnerskih rešenja od otpada sakupljenog u okolini Zornića kuće, nudeći učesnicima obilje radionica i praktičnih razmena veština za boravak u prirodi. Mikser festival će posetiocima pružiti i uvid u proces priprema pobednika Mikserove talent platforme Young Balkan Designers za nastup na prestižnom Milanskom sajmu nameštaja u septembru gde ćemo, u saradnji sa vodećim regionalnim proizvođačima nameštaja i podršku Privredne komore Srbije, predstaviti šest inovativnih cirkularnih proizvoda mladih autora. 

 

Težeći socijalnoj pravdi za sve, naročito za senzitivne grupe, ove godine kroz panel “Kad budeš bila spremna” govorili smo o tome, kako naše društvo reaguje na istupe žrtava seksualnog nasilja”. Javni intervju glumice Merime Isaković koja se u program festivala direktno uključila iz Australije na poziv novinara Aleksandra Djuričića, bio je dodatna podrška žrtvama nasilja i javnom dijalogu o tome kako izgleda život žrtve nakon izlaska u javnost, kao i šta Srbija trenutno preduzima da prevenira nasilje i zaštiti žrtve. Promociju međugeneracijskog dijaloga i digitalnog opismenjavanja treće generacije nastavljamo kroz saradnju sa agencijom UNFPA čiji je regionalni direktor Džon Kenedi Mosoti po drugi put poseto festival i aktivno učestvovao u iznalaženju novih rešenja.

 

Kao poseban događaj u okviru festivala, na livadi je otvorena izložba: “Šuma bara livada”, profesora Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i dugogodišnjeg kustosa Mikser festivala, Marka Lađušića.

 

Za kraj, panel “Novi mandat optimizma” okupio je vrsne domaće majstore karikature i satire, Predraga Koraksića Koraksa i Duška Petričića, arhitektu Dragoljuba Bakića, urednika Dražu Petrovića i druge sagovnike koji su odgonetali, zašto u Srbiji, “stara garda” ima više optimizma nego oni na Kojima svet ostaje.

 

Sve naše panele možete pogledati na Mikserovom YT kanalu.