Multifunkcionalna realnost modnog zagrljaja.

Multifunkcionalna realnost modnog zagrljaja” autorke Sonje Jocić, poziva publiku da zaviri u svoje garderobere, odvoji i donese svoje nepotrebne, očuvane i oprane odevne komade, i dođu da prisvoje potrebne ili preuzmu za one kojima je ta odeća najpotrebnija. Na štenderu će biti u prilici da pronađu nekoliko odevnih komada iz autorkine stare kolekcije, kao i niz očuvanih komercijalnih odevnih komada koji se donesu od strane učesnika. Interaktivni štender će ostati kao deo stalne izložbe kompleksa Zornića kuća, a ideja je da se projekat nastavi i nakon festivala.

U doba kada je svet primoran na fizičku distancu usled pandemije, shvatili smo da su nam najpotrebniji zagrljaj prirode i najvoljenijih. Telo i odeća su, figurativno rečeno, u međusobnom odnosu koji je nalik na zagrljaj. Realizacija ideje se sastoji u izvedbi interaktivnog punkta, štendera sa odbačenim stvarima, gde posetioci mogu da donesu nepotrebne odevne predmete, prisvoje potrebne, nalik na figurativno pronalaženje ili darivanje zagrljaja, radi zagrljaja zahvalnosti od strane prirode, uz prikaz vizuelnih primera (video i fotografije) multifunkcionalne restilizacije kako bi se akteri interaktivno pokrenuli na promenu percepcije – pronašli nove mogućnosti odevanja, razvojem kreativnosti i promenom ugla posmatranja, koja pomaže psihi da se oslobodi potisnutih problema.

Savremeno potrošačko društvo teži ka masovnoj proizvodnji i potrošnji kako bi ostvarilo svoje funkcionalne potrebe, ali pre svega potrebe psihološke prirode radi prividnog ličnog zadovoljstva izazvanog pod uticajem medija kao životnog cilja i trenda. Planeta Zemlja na izazovnom je zadatku preživljavanja usled velike količine otpada i zagađenja do kojih je svojim postupcima dovelo čitavo čovečanstvo, dok snaga promene leži u promeni svesti spoznajom problema i mogućnosti rešenja, od strane svakog pojedinca.

Cilj projekta je da podstakne svest globalog potrošačkog društva na promene u domenu mode radi očuvanja životne sredine i zaštite budućnosti planete Zemlje od prekomerne proizvodnje, potrošnje i odbacivanja odevnih predmeta. Na nivou pojedinačnog potrošača, svest se može menjati promenom percepcije svakidašnjeg načina nošenja odeće, pronalaženjem nove višestruke funkcije u odbačenom kroz podsticanje individualne kreativnosti, spoznajom neograničenih mogućnosti stilizovanja odeće, kao i razotkrivanjem i osnaživanjem novih emocionalnih vrednosti u nepotrebnom – odbačenom.

Sonja Jocić je student druge godine doktorskih studija (od 2019.) na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu gde istražuje održivost kroz multifinkcionalnost savremenog odevanja. Završila je master lepih umetnosti, sa specijalizacijom iz modnog dizajna na „Swedish School of Textiles” u Boråsu, Švedskoj (2014.). Pre sticanja mastera završila je modni i tekstilni dizajn, na Odseku visoka tekstilna škola za dizajn, tehnologiju i mendadžment na Akademiji tehničko- umetničkih strukovnih studija, u svom rodnom gradu Beogradu (2010.) gde trenutno radi kao asistent u nastavi.

 

Fotografije Ana Osk i Đorđe Tomić