Snimatelji u srpskom igranom filmu

PREPORUKA – Izložba Snimatelji u srpskom igranom filmu nastala je povodom objavljivanja istoimene monografije autorke Maje Medić, u izdanju Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika (2021), i predstavlja presek istorije srpskog filma kroz rad snimatelja u domaćem filmu, kako je koncipirana i izložba. Izložbu organizuje Kulturni centar Beograda, gde je možete i pogledati, a u saradnji s Jugoslovenskom kinotekom i uz podršku Filmskog centra Srbije.

Snimatelji, odnosno direktori fotografije, predstavljaju članove najužeg autorskog tima koji stvara igrani film. Kao najbliži saradnici reditelja, zaslužni za vizuelno ostvarenje  rediteljskih ideja, a upravo izložbom Snimatelji u srpskom igranom filmu bolje upoznajemo šta njihova profesija podrazumeva čime im se otvara zasluženi prostor i osvetljava filmska profesija koja u našoj sredini  već predugo čeka na taj korak.

Izložba Snimatelji u srpskom igranom filmu nastala je povodom objavljivanja istoimene monografije autorke Maje Medić i predstavlja presek istorije srpskog filma kroz rad snimatelja u domaćem filmu, kako je koncipirana i izložba.

Monografija se sastoji od 30 razgovora sa snimateljima koji su stvarali (i stvaraju) u rasponu od početka prošlog veka do danas. Bogato je ilustrovana kako kadrovima iz filmova, tako i fotografijama sa snimanja, a i sama izložba se sastoji od istog materijala, samo u manjem obimu. Pored toga, monografija sadrži i popis/filmografiju svih snimatelja dugometražnih igranih filmova, koja su takođe deo izložbe.

“Ovaj pogled na kinematografiju, kulturu i zemlju kroz prizmu filmskih snimatelja i direktora fotografije, jedinstvena je i vizuelno uzbudljiva hronika filmske umetnosti – istorija srpskog i jugoslovenskog filma posmatrana nekim drugim očima.”

Srdan Golubović

“Maja je, po mome mišljenju, napravila pionirski korak u rasvetljavanju umetnosti tvorca filmske slike.”

Iz recenzije Gorana Markovića

“Maja je sabrala i obavila razgovore koji otkrivaju izuzetan raspon posvećenosti i kreativnosti koja je primerena tvorcima pokretnih slika. Ova knjiga je istovremeno i dokument (tekst i fotografije) nemerljive vrednosti za srpsku kinematografiju.”

Milorad Glušica

 

 

Izložbu organizuje Kulturni centar Beograda u saradnji s Jugoslovenskom kinotekom i uz podršku Filmskog centra Srbije i kustoskinju Vesnu Danilović. Izložba se može posetiti svakog dana od 16 do 21h i biće otvorena do 31. januara 2022.