I ti si stručnjak! Poziv Beograđanima za zajedničko projektovanje plavo-zelenog parka između hotela Jugoslavije i Karađorđevog trga

Projekat euPOLIS, inovativna metodologija urbanog planiranja koja teži kreiranju zdravijih i srećnijih gradova, u Beogradu sprovodi opsežnu anketu među građanima koji žive, rade ili posećuju odabranu demo-lokaciju. Cilj ankete je da prepozna s jedne strane izazove, a sa druge, potrebe i želje građanki i građana. Saznanja dobijena anketom, ekspertski tim euPOLIS projekta upotrebiće u kreiranju eksperimentalnog, “plavo-zelenog”, prirodom inspirisanog parka, na potezu između Hotela Jugoslavija i Karađorđevog trga u Zemunu.

Popunite anketu OVDE 

Uz Gladsakse, Lođ i Pirej, Beograd je jedan od 4 evropska pilot-grada u kojima će se u periodu između 2020. i 2024. godine testirati inovativni način projektovanja funkcionalnih gradskih “plavo-zelenih” parkova primenom prirodom inspirisanih rešenja, uz aktivno učešće građana, a u cilju poboljšanja kvaliteta života u gradu i unapređenja zdravlja i blagostanja građana.

Ove inovativne metode zajedničkog kreiranja prijatnijih i zdravijih javnih prostora za sve građanke i građane će u Beogradu biti testirane na dve pilot-lokacije: na Zemunskom keju – na potezu od hotela “Jugoslavije” do Karađorđevog trga, i na donjem Dorćolu – na segmentu Linijskog parka kod naselja Dunavski kej. Ovaj poziv se odnosi na Zemunski kej.

Projekat sprovodi euPOLIS tim koji okuplja naučnike i stručnjake održivog razvoja 28 partnerskih organizacija iz 13 zemalja sveta, a u Beogradu uključuje Gradske sluzbe i domaće ekspertske organizacije: Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, enPlus i organizacija Mikser, u saradnji sa institutom za javno zdravlje Milan Jovanović Batut i Ženskim arhitektonskim društvom.