PREDRAG VOŠTINIĆ: STVARNI JUNACI DOBA ZLOG

Da li je puko “opstajanje” u našoj simuliranoj stvarnosti  dovoljan razlog da preskočimo pominjanje onih bez čijeg karaktera, vizije i integriteta, izlazak iz aktuelnog pakla nije moguć? Uostalom, na tome i na njima već počiva sve što je iole funkcionalno u ovom društvu.

Koliko mi okovanih Prometeja zapravo imamo? Ja ih imam dosta u svojoj blizini, da se odmah razumemo. Ne izgovoram njihova imena samo iz jednog razloga: Da ne povredim one koje bih nabrajanjem nenamerno izostavio. A opet, srećan sam što u neposrednoj okolini imam toliko primera za vrlinu!

Prevrćemo oči na glupost, ali ih ne zatvaramo na nepravdu, i to je mnogo važno. Možda najvažnije.

Mislim da neću preterati ako prenesem utisak da naše generacije (koje pamte) do sada nisu videle veće diletante i prostake na najvišim javnim funkcijama. A opet nekako skoro “sve” što nas čini funkcionalnim društvom još uvek postoji. S mukom se sve odvija i održava, kroz zube se cedi poniženje, stidimo se umesto drugih, bučno se žalimo, pa onda neko vreme samo stenjemo. Prevrćemo oči na glupost, ali ih ne zatvaramo na nepravdu, i to je mnogo važno. Možda najvažnije.

Čuvari integriteta se uglavnom osećaju usamljeno i nemoćno.

Oni veliki i tromi sistemi, i privredni kao i društveni, još uvek dišu, kao na postelji, ali dišu. Ima nešto struje, pijaće vode (skoro svuda), bude dobrih predstava, poneki film, koncert, stručni izveštaj ili pravedna presuda. A sve to bude zbog toga što u svakom segmentu ovog društva još uvek ima ljudi.  Stvarni junaci doba zlog.To su ili stručnjaci ili vredni ljudi, pošteni ili dovoljno dostojanstveni da ne pristaju da budu bilo šta kompleksnije od onoga što jednostavno nazivamo čovekom.

Čuvari integriteta se uglavnom osećaju usamljeno i nemoćno. Zabranjeni za priznanja, svoje uloge pogone samo entuzijazmom, pravilima struke i zdravim razumom. Labave veze preko društvenih mreža ne uspevaju dovoljno da pokažu našu zahvalnost i važnost njihovih uloga, a njima je potrebno samo uverenje o njihovom stvarnom značaju i ulozi u opstanku, razumevanje i potvrda da će u tome što rade biti zaista podržani i odbranjeni.

Kritika društva može biti zasnovana i na pozitivnim primerima. Eto, sami ilustrujte ovu pojavu, ili što bi se moderno reklo “tagujte se”.