PRODUŽEN REGIONALNI KONKURS ZA MLADE BALKANSKE DIZAJNERE!

Zbog odlaganja 60. izdanja Međunarodnog sajma nameštaja Salone del Mobile.Milano, koji će se održati od 7. do 12. juna 2022, regionalni konkurs Mladi balkanski dizajneri produžen je do 1. februara 2022.

 

Kako je saopštila Maria Porro, predsednica Salone del Mobile. Milano, odluka o odlaganju događaja omogućiće izlagačima, posetiocima, medijima i celoj međunarodnoj zajednici dizajnera nameštaja da u sajmu uživaju u potpunoj sigurnosti. “Odlaganje manifestacije za jun obezbediće prisustvo izlagača i profesionalaca iz inostranstva što je oduvek i bila jedna od naših jačih strana, a takođe će dati vremena učesnicima da što detaljnije isplaniraju svoje učešće na sajmu s obzirom na to da, kao što i sami znamo, procesi od koncepta do konačne instalacije zahtevaju višemesečne pripreme. Nadamo se da ćemo svima pružiti priliku da uživaju u jedinstvenom i uzbudljivom iskustvu“, navodi se u zvaničnom saopštenju Salone del Mobile.Milano.

Ovogodišnje izdanje regionalnog konkursa Young Balkan Designers 2022 poziva mlade dizajnere regiona i druge kreativce do 35 godina starosti, da do 1. februara 2022. prijave svoja rešenja kao odgovor na ovogodišinju temu Life Hacks”.  Poziv važi za pojedince i timove iz sledećih zemalja: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Makedonija, Crna Gora, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska. Svaki učesnik može da prijavi više projekata popunjavanjem nove elektronske prijave.

Konkursom se traga za domišljatim i duhovitim dizajnerskim rešenjima, projektima, predmetima, konceptima, uslugama, scenarijima i izumima koji doprinose zdravom i održivom načinu života i blagostanju korisnika, i pokreću razgovor o alternativnim “dizajnerskim prečicama” (hakovima) ka  kvalitetnijem svakodnevnom životu: kod kuće, u školi ili na poslu, u javnosti, u našim intimnim i zajedničkim prostorima, urbanim i ruralnim sredinama, u našem fizičkom i digitalnom okruženju.

Ohrabrujemo mlade stvaraoce da razmišjaju van ograničenja masovne, industrijske proizvodnje i otvore put ka samoodrživim, jednostavnim i pristupačnim personalizovanim rešenjima koja pospešuju inkluzivnost i jednakost pružanjem izbora i fleksibilnosti za potrebe različitih korisnika i inspirišu članove porodica, timova i  zajednica da razviju i održe zdrav životni stil, udružuju se i međusobno pomažu.

Dizajneri mogu dostaviti inovativna rešenja za nameštaj, osvetljenje, elemente enterijera, predmete za svakodnevnu upotrebu, inovacije urbanog baštovanstva, didaktičke igračke i alate, aksesoare, kancelarijski materijal, školsku opremu, kućni pribor, tekstil, zaštitnu opremu, modnu odeću, inovativne i ekološke materijale i postupke; urbane servise, dizajnerske usluge; digitalna rešenja za unapređivanje svakodnevnog života; inovativni dizajn i scenarije proizvodnje koji nude ekonomski i socijalno održiva rešenja za lokalne probleme, kako u urbanim, tako i u ruralnim sredinama, da uključe promišljanja o principima kružne ekonomije, primene lokalne veštine i resurse, i uključe lokalne aktere u rešavanje problema i proizvodnju, stvarajući pozitivan ekološki, ekonomski, kulturni i društveni uticaj.

Internacionalni žiri koji će ocenjivati inovativnost i primenjivost dizajnerskih rešenja pristiglih na konkurs čine: Marcus Fairs, osnivač i glavni urednik jednog od najrelevantnijih svetskih dizajnerskih portala Dezeen.com iz Velike Britanije,  alumnisti platforme Young Balkan Designers, sada ostvareni mladi autori: Ana Kraš, višestruko talentovana umetnica i dizajnerka iz Srbije koja radi i živi u SAD, Vasso AsfiLoukas Angelou, dizajnerski tandem StudioLav iz Grčke koji uspešno gradi karijeru u Velikoj Britaniji, Jovana Zhang, suosnivačica nagrađivanog dizajnerskog kolektiva Pinwu u Kini koji spaja tradicionalne zanate sa savremenim eksperimentalnim dizajnom, Denis Leo Hegic, dizajner i kustos Berlinske neformalne umetničke scene, osnivač kreativnog studija Supermarket Lab i umetničke manifestacije Unblock Art Fair u Nemačkoj, kao i virtuelnog muzeja Museum of Now.

Izabrane pobednike takmičenja Young Balkan Designers 2022 očekuje nagrada u vidu učešća na međunarodnoj smotri talenata “Salone Satellite” na  najistaknutijem svetskom dizajnerskom događaju – Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu 2022, koji se posle dve godine odlaganja zbog pandemije održava od 7. do 12. juna 2022. Posle svetske premijere nagrađeni radovi biće predstavljeni domaćoj i regionalnoj publici u Beogradu početkom oktobra 2022., na Mikser festivalu, jednom od najznačajnijih regionalnih festivala kreativnosti i društvenih inovacija.

Konkurs: https://ybd.mikser.rs/

Formular za prijave: https://ybd.mikser.rs/form/