Studenti arhitekture za Zemunski kej

Stručni žiri projekta euPOLIS (Horizon 2020) u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu, odabrao je tri studentska rada sa konkursa za urbanističko-arhitektonsko konceptualno rešenje plavo-zelenog parka na Zemunskom keju uz dizajniranje zgrade za euPOLIS eko-edukativni centar, uz primenu prirodom inspirisanih rešenja koja povoljno utiču na fizičko i mentalno zdravlje njegovih korisnika.

Pet studentskih timova u užem izboru predstavili su detalje svojih rešenja pred žirijem 24. i 25. marta koji je na osnovu kriterijuma opšteg kvaliteta, primene euPOLIS NBS (nature-based solutions) principa, prilagodljivosti rešenja na džepni park i sposobnosti timova za saradnju, odabrao tri tima čija će rešenja biti primenjena u dizajniranju eksperimentalnog plavo-zelenog parka.

Prva nagrada

Žiri u sastavu Ranko Božović (Enplus), Ksenija Lalović (Arhitektonski fakultet) Natasa Đurić (Mikser), Maja Lalić (Mikser) and Morten Rask Madsen (Byspectrum/Danska), Čedo Maksimović (Imperial Koledž London), Eva Vaništa Lazarević (Arhitektnoski fakultet) odlučio je da je tim MM2 (Milica Ćoćić i Milica Knežević) svojim rešenjima svojio  prvo mesto, drugo mesto zauzeo je tim PZ 10101 (Milja Mladenović, Miloš Stojković Minić i Danilo Fatić), dok je na trećem tim 19998 (Anja Ljujić, David Kijanović i Vuk Zlatković). Žiri je odlučio da novčane iznose prva dva rešenja ravnomerno podele prvonagrađeno (400 evra) i drugonagrađeno rešenje (400 evra), zbog značajnog doprinosa misiji euPOLIS projekta, a trećenagrađenom timu dodeljuje se 200 evra.

Druga nagrada

Kroz dalji proces ko-kreacije i mentorsko vođenje euPOLIS stručnjaka, tri pobednička tima radiće narednih sedmica na optimizaciji i inkorporiranju svojih rešenja u zajedničko rešenje za džepni park i eko-edukativni centar na spomenutoj lokaciji. Osim dizajniranja plavo-zelenog parka, cilj konkursa i predstojećih ko-kreativnih radionica je i edukacija mladih profesionalaca u pravcu prirodom inspirisanih rešenja u urbanom planiranju, spremnosti na saradnju u okviru većih timova i njihovo uključivanje u euPOLIS.

 

Regeneracija parka na Zemunskom keju biće bazirana na rešenju prvonagrađenog tima za koji žiri smatra da je najsaglasniji sa euPOLIS principima poboljšanja kvaliteta javnog zdravlja i blagostanja, u potpunosti koristi potencijale postojeće infrastrukture i lako se implementira. Kroz saradnju sa druga dva tima, dobiće se najoptimalnije rešenje, biće primenjeni inovativni pristupi urbanom planiranju i sve to kroz saradnju mladih eksperata sa stručnim timom euPOLIS projekta.

Treća nagrada

Prirodom inspirisana rešenja (NBS) uvode elemente prirode u urbano okruženje (pametan izbor biljaka, biološko prečišćavanja voda, energiju zemlje, vetra i sunca itd.) kako bi se unapredio kvalitet života u urbanim sredinama i pozitivno uticalo na zdravlje i blagostanje građana: obezbedila prijatnija temperatura na mikrolokaciji, smanjilo zagađenje vazduha, količina alergena, biološki prečistila otpadna voda i iskoristila za navodnjavanje i ovlaživanje, itd.

 

Projekat sprovodi euPOLIS tim koji okuplja naučnike i stručnjake održivog razvoja 28 partnerskih organizija iz 13 zemalja sveta, uključujući i domaće ekspertske organizacije koje pružaju podršku aktivnostima na beogradskim pilot lokacijama: Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, enPlus d.o.o. i organizacija Mikser, u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu – Arhitektonskim fakultetom i Ženskim arhitektonskim društvom.