Kao pružalac usluga u oblasti međunarodne saradnje za održivi razvoj i obrazovanje, GIZ je posvećen  tome da oblikuje budućnost vrednu življenja širom sveta. Ima više od 50 godina iskustva u širokom spektru oblasti, od ekonomskog razvoja i promocije zapošljavanja, preko oblasti energetike i životne sredine, do promovisanja mira i sigurnosti. Raznovrsno znanje i stručnost GIZ-a traženo je širom sveta – od nemačke savezne vlade, institucija Evropske unije, Ujedinjenih nacija, privatnog sektora, do vlada drugih država.

 

Sarađuje sa preduzećima, akterima civilnog društva i naučnim institucijama i time doprinosi uspešnoj interakciji razvojne politike i drugih oblasti politike i delovanja. Glavni nalogodavac GIZ je Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju (BMZ).

Razvojna saradnja između Nemačke i Srbije započela je neposredno nakon demokratskih promena 2000. Od tada je GIZ u Srbiji prisutan sa jednom centralnom kancelarijom u Beogradu i većim brojem projektnih kancelarija. Danas za GIZ u Srbiji radi 156 zaposlenih, od čega je 30 izaslanih i 126 zaposlenih iz Srbije. Tome treba dodati i 10 stručnjaka koje obezbeđuje CIM, koji rade u partnerskim institucijama u Srbiji.

Po nalogu Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) GIZ pruža podršku Srbiji u procesu približavanja Evropskoj uniji, jačanju efikasnosti privrede i učvršćivanju demokratskih struktura. GIZ sprovodi programe i projekte iz sledećih oblasti:

-održivo unapređenje privrede i zapošljavanja

-dobro upravljanje

-životna sredina

 

nemackasaradnja.rs/giz/