PLEMKA – Od davnih vremena do danas, čovek se oslanja na veštinu kalemljenja koja omogućava dobijanje kvalitetnije sorte voća. U tom postupku, plemka je deo plemenite biljke koja se dodaje drugoj biljci, s njom se sjedinjuje i daje novu, kvalitetniju biljku.

Na neki način, ovo umeće, korišćenje plemke, odavno je prisutno u svetu dizajna. Ono omogućuje da se osloncem na već plemenite, uzore u dizajnu, stvaraju neki novi predmeti, koji imaju unapređenu estetsku, funkcionalnu i upotrebnu vrednost.

U vremenu masovne proizvodnje i sveprisutnosti dizajn rešenja u različitim domenima, kroz projekat PLEMKA težimo da, pred korisnikom i pred sobom, opravdamo priču koju priča svaki od izloženih komada. Osmišljeni koncept, sa uporištem u polju tradicije i održivosti, poseduje funkcionalnu temeljitost. Prikazane forme mogu biti deo današnjeg, ali i sutrašnjeg vremena.

Radovi koje prikazujemo na izložbi Salone Satellite 2024, predstavljaju opseg delovanja na predmetu Dizajn nameštaja 2, koji se održava u trećem semestru Master studija, na modulu Prostorni dizajn, Beogradske Akademije poslovnih i umetničkih studija, na Odseku za umetnost i dizajn.

Jugoslava Kljakić Donić,

Mentor projekta PLEMKA

Viši predavač strukovnih studija iz polja umetnosti

Odsek za umetnost i dizajn, BAPUSS

 

Anđela Tasković

KITE

Jednostavan u svom dizajnu, sastavljen je od drvenih dasaka i cilindričnih spojnica uz dodatni drveni prsten koji omogućava nivelisanje visine kod oblikovanja nameštaja. Njegova glavna karakteristika je modularnost, što omogućava korisnicima kreiranje različitih oblika koristeći iste komponente. Spojnice dozvoljavaju rotaciju elemenata, dodajući fleksibilnost u organizaciji.

Sastavljanje je jednostavno, bez potrebe za dodatnim alatima. KITE se lako prilagođava različitim potrebama, od privatnih do javnih prostora. Može služiti kao polica ili klupa. Svojom prilagodljivošću, KITE donosi funkcionalnost i estetiku bez ograničenja. Dimenzije: 150 x 30 x 27 cm

 

Andjela Tasković

DUDA

Hoklice nisu samo praktični komadi nameštaja, već i umetnička dela koja unose organsku toplinu u svaki

dom. Napravljene od održivog materijala, prenose osećaj udobnosti i prirodnosti.

Drvena površina pruža užitak dodira, otkrivajući prirodne teksture i linije. Njihov elegantni oblik,

inspirisan elementima kojima smo okruženi, odražava beskrajnu lepotu modernog dizajna, čineći ih

savršenim dodatkom za različite enterijere.

Hoklice su multifunkcionalne i dolaze u dve dimenzije – mogu se koristiti kao sedišta ili pomoćni stočići.

Dimenzije: 35 x 35 x 35cm / 35 x 12 x 25 cm

 

Anđela Tasković

MODUL

Dizajniran za praktičnost i jednostavnost u upotrebi, sastoji se od čvrstog sunđera obloženog tekstilnim

tapacirungom. Njegova svestranost omogućava kreiranje različitih formacija koristeći isti modul, pružajući slobodu prilagođavanja potrebama. Formacije se lako kreiraju rotiranjem i povezivanjem elemenata, bez potrebe za alatima. Brzo premeštanje elemenata olakšava prilagođavanje u različitim okruženjima. Estetski privlačan i funkcionalan, MODUL je idealno rešenje za one koji traže praktičnost i fleksibilnost u organizaciji prostora.

Dimenzije: 35 x 105 x 70 cm

 

Marina Isailović

HORA

Na temelju tradicije i dubokog poštovanja prema grčkoj mitologiji, stvara se inspirativna kolekcija pod nazivom Hora. Ova kolekcija je omaž boginjama vremena, sklada i života, poznatim kao Hore, čija je uloga bila ključna u očuvanju ravnoteže u prirodi i životu ljudi. Kroz pažljivo istraživanje i interpretaciju, svaki element kolekcije Hora doživljava svoju transformaciju. Njihova svetlost i simbolika lepote prelaze u oblik strukova, povezujući se sa suštinom njihovog bića. Lampe iz ove kolekcije nisu samo funkcionalni predmeti, već simboli života i vitalnosti, oživljeni kroz strukturu i oblik. Svaki detalj Hore pažljivo je promišljen kako bi preneo dublje značenje i filozofiju iza ovog koncepta. Kabl lampe postaje simbol varijacija naših postupaka i energije, oblikovan u segmentima koji naglašavaju složenost i dinamiku života.

Dimenzije: 10 x 10 x 34 cm

 

Ana Marija Ćuća

SRP

Srp je jedna od najstarijih poljoprivrednih alatki kojom se žanje žito. Srp je u slovenskoj mitologiji široko rasprostranjen predmet koji ima ulogu zaštite i odbrane od demona. On se stavlja u kolevku deteta da bi ga čuvao od uroka, veštica i drugih zlih sila. Položi se i preko grudi mrtvaca da bi se domaća čeljad zaštitila od njegove duše, po rečima Sretena Petrovića.

Srp je poslužio kao inspiracija za oblik ovog sedišta a ukrašen je tkanicama, pronadjenim na jednom školskom tavanu. Izradili su ih djaci pre četrdest godina, vodjeni nastavnikom likovne kulture Milošem Popovićem. Tkanice su izradjene takozvanim “kosovskim bodom”, a motivi na njima uzeti su iz srpske mitologije.

 

Larisa Pop Rajačić

VOŠA

Svetlost sa krovova Vojvodine

Vojvođansko nebo dele različiti narodi i narodnosti. Različitost – multikulturalnost, bogatstvo je zlatne ravnice Srbije. Pod krovovima tradicionalnih vojvođanskih kuća, temelje se identitet, kulturno nasleđe, običaji, tradicija, različiti religijski obredi, folklorne igre, narodne nošnje, autentična gastronomija i muzika. Vojvođanski krovovi nadkrivaju porodične prostore u kojima ljudi govore različitim jezikom. Vojvođanski krovovi u svom specifičnom dizajnu, kombinuju funkcionalnost sa privlačnom estetikom kako bi se stvorio i održao prepoznatljiv arhitektonski tradicionalni stil. Forme starih vojvođanskih krovova stilizovane su u lampi Voša. Svojim nenametljivim svetlom, jednostavnim dizajnom i neupadljivom materijalizacijom, uklapaju se u svaki tip enterijera.

Dimenzije lampe: 40 x 20 x 5 cm

 

Irina Mitrović

HOKLICA ĆILIMICA

Hoklica Ćilimica, inspirisana ornamentom Princezina ploča; sa pirotskih ćilima, predstavlja spoj tradicije i funkcionalnosti. Ovaj komad nameštaja simbolizuje mudrost i plemićke porodice, noseći u sebi bogatstvo kulturnog nasleđa. Svojim svedenim dizajnom, ističe se poznata tradicionalna šara izdignuta u 3D, čineći je prikladnom za različite uzraste i prostore. Izrađena od masiva, hoklica Ćilimica je stabilna i dugotrajna, pružajući sigurnost i udobnost u korišćenju. Odabranim motivom ornamenta, unosi duh tradicije u svaki dom, dodajući jedinstveni pečat prostoru. Njena forma omogućava korisniku da sam odabere njenu funkciju, pružajući fleksibilnost i personalizaciju u svakom okruženju.

Dimenzije: 22 x 28 x 28 cm

 

Srdjan Radanović

MEKO

MEKO lampa predstavlja elegantan i suptilan dodatak svakom domu ili radnom prostoru, pružajući finu ambijentalnu rasvetu. Konstruisana je iz dva segmenta: baze od punog hrastovog drveta i abažura izrađenog ručnom tehnikom papir mašea. Svaka MEKO lampa je potpuno jedinstvena zahvaljujući ručnoj izradi abažura, što doprinosi toplini svetla koje emituje u prostoru. Ovaj elegantan komad nameštaja spaja prirodne materijale i pažljivo izrađen dizajn kako bi stvorio ugodnu atmosferu u svakom okruženju.

Dimenzije: baza 15 x 15 x 15 cm / abažur promenljiv

 

Kristina Vasović

FOLDER

Folder polica predstavlja modularni sistem koji ima dve osnovne funkcije: funkciju odlaganja I prostorne pregrade. Sistem može da sadrži neograničen niz polica, a sačinjen je od fiksnog dela, metalne konstrukcije I mobilnih elemenata- foldera. Folderi se mogu postavljati proizvoljno, po želji i potrebi korisnika. Dodatno se mogu pozicionirati sa lica ili obratno, što svakoj pojedinačnoj polici daje autentičnost i ostavlja korisniku mogućnost samoorganizacije u okviru sistema.

Materijali korišćeni za izradu Folder sistema su: plastificirani metalni kružni profili, bojeni i furnirani medijapan.

Dimenzije: 80 x 35 x 200 cm