ODRŽANA IZLOŽBA YBD SELEKCIJE 2022 U MUZEJU PRIMENJENE UMETNOSTI

piše Maja Lalić

                        Jednodnevna interaktivna izložba odabranih prototipova Young Balkan Designers selekcije 2022 u organizaciji Miksera, održana je 19. maja u Muzeju primenjene umetnosti.

 

Nakon kratkog predstavljanja u Beogradu, mladi dizajneri čiji su mentori i ove godine dugogodišnji partneri na platformi YBD, prof Jelena Matić sa Šumarskog fakultetau Beogradu i Nikola Radeljković (Numen/For Use kolektiv iz Hrvatske) nastupiće na prestižnom svetskom dizajnerskom događaju – Međunarodnom Milanskom sajmu nameštaja koji se nakon dve godine odlaganja zbog pandemije, održava od 7-12. Juna 2022.

Muzej primenjene umetnosti je i partner nastupa naših dizajnera u Milanu, uz podršku kompanije Nunc iz Hrvatske, a izložba će predstaviti pobednička inovativna dizajnerska rešenja regionalnih konkursa Young Balkan Designers kao odgovore na teme “Life Hacks” i “Circular Design”.

Kreativna direktorka Miksera, Maja Lalić osvrnula se na razvojni put platforme Mladi balkanski dizajneri i istakla da je udruživanje regionalnih talenata jedini način da se predstave na svetskoj dizajnerskoj sceni, povežu sa kompanijama i razvijaju svoje prototipe u duhu održivosti.

Brojni beogradski posetioci imali su prilike da vide 13 odabranih prototipova koji će takođe biti predstavljeni u Milanu:

 

Na izložbi će biti predstavljeni sledeći radovi:

+1 – Milan Kajganić, Srbija

AVID – Ena Begičević Čeliković, Bosna i Hercegovina

BIOCARPET – Arpad Pulai, Srbija

ELENA. – Eva Garibaldi, Slovenija

FORM FOLLOWS CULTURE – Nada Elkharashi, Turska

MEENGHE – Đurđa Garčević, Srbija

POLIČNIK – Tadej Urh, Slovenija

SUBVERSION – Tijana Kostić, Srbija

THE LAST JAR OF HONEY – Katarina Trpčić, Hrvatska

VAL – Andraž Rudi Vrhovšek, Slovenija

VOZICHEK – Matko Plovanić, Hrvatska

ZAOKRET – Marija Kojić, Srbija

UNLUCKIES – Maja Repotočnik, Slovenija

 

Na konkurs za mlade kreativce Balkana, ove godine pristiglo je ukupno 111 radova na kojima je radilo 125 dizajnera iz 9 zemalja regiona: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.

 

Ocenjujući domišljatost, inovativnost, primenjivost dizajnerskih rešenja i njihov doprinos zdravom i održivom načinu života u aktuelnim izazovima savremenog načina života i životne sredine, međunarodni žiri Mikserovog konkursa i ove godine činili su relevantni eksperti iz oblasti savremenog dizajna i umetnosti:  Marcus Fairs, osnivač i glavni urednik jednog od najuticajnijih svetskih dizajnerskih portala Dezeen.com iz Velike Britanije; alumnisti platforme Young Balkan Designers, sada ostvareni mladi autori: Ana Kraš, višestruko talentovana umetnica i dizajnerka iz Srbije koja radi i živi u SAD; Vasso Asfi i Loukas Angelou, dizajnerski tandem StudioLav iz Grčke koji uspešno gradi karijeru u Velikoj Britaniji; Jovana Zhang, suosnivačica nagrađivanog dizajnerskog kolektiva Pinwu iz Kine koji spaja tradicionalne zanate sa savremenim eksperimentalnim dizajnom; Denis Leo Hegić, dizajner i kustos Berlinske neformalne umetničke scene, osnivač kreativnog studija Supermarket Lab i umetničke manifestacije Unblock Art Fair u Nemačkoj, kao i virtuelnog muzeja Museum of Now, uz mentorsku podršku stručnog tima inicijatve YBD koji čine su-osnivačice YBD platforme, Maja Lalić, suosnivačica Mikser Organizacije i Jelena Matić, profesorka Šumarskog fakulteta u Beogradu, i renomirani industrijski dizajner Nikola Radeljković iz kolektiva Numen / For Use (Hrvatska).

 

 

Young Balkan Designers (YBD) je regionalna platforma za talente osnovana 2011. sa ciljem da identifikuje, promoviše i razvija kreativne potencijale Balkana u oblasti dizajna. Inicijativa je, takođe, usmerena na objedinjavanje regionalne dizajnerske scene, približavanje međunarodnoj publici, jačanje njenog potencijala pružanjem dodatne edukacije i prakse, dok istovremeno doprinosi obnavljanju multikulturalne saradnje na Balkanu. Na konkurs za mlade kreativce Balkana, ove godine pristiglo je ukupno 111 radova na kojima je radilo 125 dizajnera iz 9 zemalja regiona: Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.