Žensko arhitektonsko društvo osnovale su 24 žene koje se bave arhitekturom: koleginice koje se međusobno godinama uvažavaju a koje žive u Beogradu, Srbiji i Vojvodini, te Crnoj Gori. Prepoznavši zajedničke teme, inspiracije ali i probleme koji se osećaju u društvu, sasvim spontano se rodio osećaj za udruživanjem od jedinki u društvo, ka preko potrebnoj sinergiji putem zajedničkog nastupa.

Osnivačice ŽADa se bave raznovrsnim arhitektonskim delatnostima – od aktivnih i kreativnih arhitektkinja u praksi sa mnogim priznatim delima do vlasnica projektnih biroa, od profesorki na fakultetima i naučnica do aktivnih učesnica i rukovodioca u lokalnoj samoupravi, aktivistkinja u nevladinom sektoru, kritičarki arhitekture, teoretičarki, ekspertkinja u enterijeru, urbanizmu, dizajnu sve do medija vezanih za arhitekturu. Radi se o svim starosnim strukturama ali su to mahom već prepoznate autorke koje su donele odluku da se bave aktivnostima društva prevashodno da bi svojim naslednicama utvrdile u budućnosti lakši razvojni put u okviru arhitektonske struke.

Na Mikser Festivalu 2021. ŽAD u saradnji sa UN Women Srbija učestvuje na panelu “Gradovi po meri prirode i društva” čiji je cilj uključenje ovih perspektiva u javni dijalog o planiranju održivijih, zdravijih i srećnijih gradova i pronaleženje načina da se izbalansiraju neuravnoteženi odnosi koji u savremenim urbanim sredinama izazivaju različite vrste socijalnih distorzija koje prouzrokuju stres i nezadovoljstvo, što direktno utiče na zdravlje i blagostanje građana. Poseban fokus ovog razgovora biće na rodno-senzitivnim gradovima u okviru čega će biti predstavljena opsežna studija o položaju žena i osetljivih društvenih grupa u urbanim sredinama.