Dr. Tijana Prodanović doktorirala je na Univerzitetu Ilinois u Urbana-Šampejnu, SAD 2006. godine u oblasti astrofizike čestica.

Sada je vanredni profesor na Katedri za astronomiju Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, vodeći naučnik podataka u startupu  Vonder Dinamics, naučni komunikator u Udruženju naučnih komunikatora NauKom. Tijana je takođe četiri godine predavala astronomiju darovitim učenicima u gimnaziji, a bila je i gostujući profesor na Univerzitetu u Ljubljani i Institutu za nauku i tehnologiju Skolkovo.

Kroz različite poduhvate dala značajan doprinos popularizaciji i inkluzivnosti nauke. Pobedila je na nacionalnom, a osvojila je 2. mesto na međunarodnom takmičenju Fame Lab za najboljeg mladog naučnog komunikatora.

Njeno učešće na brojnim naučno-popularnim predavanjima i događajima ističe njenu posvećenost tome da kompleksne naučne koncepte učini dostupnim i angažovanim za različitu publiku. Kroz ove inicijative, Tijana je odigrala ključnu ulogu u negovanju kulture naučne komunikacije i inkluzivnosti, inspirišući druge da istražuju i cene čuda nauke.

Tijana je uspela da napravi pravu malu revoluciju na TikToku i zainteresuje mlade za astrofiziku, obrađujući naučne teme na zabavan način. Sa više od 50.000 pratilaca i 1,2 miliona lajkova Tijana aka Dr Cosmic Ray promoviše nauku i njena dostignuća najširoj publici čineći je komunikativnijom.

Dorćol Platz - glavna sala

23. maj

18:00