Holandski dizajner Ričard van der Laken gost ovogodišnjeg Mikser Festivala

Ričard van der Laken, dizajner i osnivač platforme What Design Can Do, biće gost ovogodišnjeg Mikser Festivala, kao jedan od specijalnih govornika u okviru mini-ciklusa predavanja pod nazivom What a Waste! New Values at Design!

Ovo je drugi put da ćemo ga videti na našem festivalu, nakon što je 2016. gostovao na konferenciji “Osetljivi grad” gde je, između ostalog, govorio o tome kako dizajn može promeniti kvalitet našeg života i doprineti društvenom boljitku. Na taj način Mikser organizacija i What Design Can Do platforma inicirale su zajedničke prioritete u podizanju svesti o odgovornosti dizajnera i uticaju dizajna na društvene promene, čime su započele saradnju koja uspešno traje već nekoliko godina baveći se temama kao što su doprinos dizajna inovativnim resenjima za život ljudi u pokretu, poput beskućnika, izbeglica i migranata, ali i traganjem za dizajnerskim  odgovorima na izazove konzumerizma.

Njihov nedavno završeni konkurs #NoWasteChallenge kao globalno takmičenje održivog dizajna istakao je važnost podizanja svesti o brizi za životnu sredinu, smanjenje potrošnje i otpada, ali i ciljeve i vrednosti održivog dizajna koje i Mikser organizacija deli u svom radu i delovanju.

Kako je fokus platforme What Design Can Do već deceniju unazad ne samo na nekontrolisanim količinama otpada koji ugrožava planetu, već i na podsticanju smelih i inovativnih ideja na ovom polju, Ričard se u okviru svog rada kontinuirano susreće sa različitim izazovima na dizajnerskoj globalnoj sceni.