Mikser Think Thank

Noseći segment  i ovogodišnjeg Mikser Festivala koji se pod sloganom Zagrljaj odigrava od 26. do 28. maja u Zornića Kući, biće Think Thank konferencijski program.

Nastojeći da predupredi sve globalne i lokalne društvene izazove i pronađe rešenje za postojeće, Mikser i ove godine skuplja kritičnu masu stručnjaka, aktivista, donosioca odluka i predstavnika korporativnog sveta oko krucijalnih tema: čiste vode i vazduha, zdravog zemljišta, zdravog života u urbanim sredinama, kao i dizajnerskih inovacija koje treba da omoguće održivu budućnost. Posebnu pažnju i ove godine posvećujemo socijalnoj pravdi i odnosu prema najsenzitivnijim grupama našeg društva.

Uz istaknute i posvećene stručnjake poput Ričarda van der Akena, holandskog dizajn aktiviste kolektiva „Šta može dizajn?“, Albusa Volkera nemačkog kritičara dizajna i kustosa, autora izložbe „Čisto zlato“, Ladeju Godinu Košir slovenačku heroinu cirkularne ekonomije, Ištvana Kenjereša mađarskog naučnika i inovatora na polju urbanih voda, Danijela Podmirsega austrijskog arhitekte i osnivača instituta Vertical Farm Mikser Festival biće jedinstveni regionalni generator transformacije ka održivoj i fer budućnosti za sve!

Prvog dana, na panelu Green Agenda for the Balkans nastavićemo da ispitujemo koji su dometi srpske i regionalne privrede u praćenju i primeni Evropskog zelenog dogovora, koliko smo daleko od standarda, koliko ćemo resursa morati da uložimo u ovu zelenu tranziciju, kao i šta od ovog procesa možemo da očekujemo.

Razgovor Cirkularna ekonomija za lokalni razvoj odgonetnuće da li je princip cirkularne ekonomije pravedan i jednako primenjiv na sve zemlje EU. Zašto je otpad iz ekološki osvešćene Evrope završavao u Kini, i koje su nove destinacije za turizam evropskog otpada?

Novi život za održiva pakovanja dovešće vrhunske stručnjake sa neprocenjivim iskustvom u pitanjima izazova reciklaže u Srbiji. Da li su pakovanja održiva ako nemamo efikasan i održiv sistem upravljanja ambalažnim otpadom? Ko je odgovoran da omogući da otpad od ambalaže ode u reciklažu umesto u životnu sredinu? Zašto je bitan eko dizajn, a zašto eko modulacije? Kako će ovo dvoje pomoći da ambalaža od napitaka umesto u rekama i na deponijama, završava u reciklaži?

Zamajac za održivi bizniz je panel koji će preispitujući očito tešku i pandemijom usporenu godinu, tražiti nove i unapređene prakse i poslovne strategije –  Jesmo li se dovoljno uplašili da je apokalipsa pred vratima da bi nepovratno zavrteli točak održivog razvoja? Da li je koronavirus pomogao da primetimo da bez održivog upravljanja ljudima i resursima nema ni održivog biznisa?

Nisi sama je goruća tema srpskog, ali i globalnog društva: kako se odnosimo prema žrtvama seksualnog nasilja? Domaća javnost proteklih meseci „bombardovana“ je vestima o poznatim muškarcima koji su svoj društveni uticaj koristili u ućutkivanju svojih seksualnih žrtava, a društvo se tom prilikom prevashodno bavilo „krivicom“ žrtve. Kako izgleda život osoba koje su izašle pred oči javnosti i rekle da su žrtve seksualnog nasilja?