Zagrljaji posle bure

Dvanaesto izdanje Mikser Festivala pod sloganom Zagrljaj će drugi put zaredom biti održan u idiličnom okruženju Zornića kuće, od 26-28. maja 2021.

Centralni program Mikser festivala biće Think Tank međunarodna konferencija koja će umrežiti prominentne eksperte, aktiviste, predstavnike državne uprave, medije, korporacije i predstavnike međunarodnih organizacija na zajedničkom zadatku – kako osmisliti i ubrzati globalni oporavak nakon pandemije i koje su reperkusije procesa u zemlji i regionu? Da li nam je pandemija pomogla da razumemo koncept solidarnog i održivog razvoja? Da li nam je pomogla u razumevanju značaja ekoloških tema? Da li smo dovoljno svesni uticaja klimatskih promena i angažovani kao društvo, organizacije i pojedinici u borbi za čistiju životnu sredinu? U kojoj meri je kreativnost potrebna upravo u kriznim situacijama i koja je budućnost kulturnog sistema? Mikser razgovori će se odvijati u Inštalaciji – u sali od 350 m2 u Zornića kući. U odnosu na dozvoljeni broj prisutnih na javnim skupovima krajem maja 2021, biće određen i broj prisutnih gledalaca u sali. Konferencija će biti prenošena u live stream prenosu preko Mikserovih kanala komunikacije, kao i kanala komunikacije Mikserovih medijskih partnera.

Programske celine Mikser Festivala 2021.su: Mikser Razgovori, Art Zona, Mikser Muzika, Mikser Dizajn, Mikser Media Hub, Mikser Radionice, Mikser Dizajn Kamp

Kažu da su uteha, toplina i ljubav vezani za dodir. Ljudska bića su stvorena da budu u fizičkoj interakciji sa sebi bliskim bićima. Socijalna distanca, tokom najsurovijeg perioda u novijoj globalnoj istoriji, nije podrazumevala samo fizičku distancu. Ona je, u velikoj meri, odredila i emotivni disbalans i smanjeni društveni, kreativni i poslovni kapacitet pojedinaca. Dvanaesti Mikser festival, koji će se krajem maja održati u Zornića kući nadomak Beograda, biće festival nade i optimizma, sa snažnom željom da sve propuštene zagrljaje pretvori u novu, pozitivnu energiju. Uz pomoć više od 100 stručnjaka, aktivista, dizajnera i umetnika, na prošlo – godišnjem festivalu smo mapirali društvene, ekološke i legislativne preduslove za kreiranje održive budućnosti nakon pandemije, pokrenuli nove inicijative i partnerstva. Vreme je da predstavimo rezultate dosadašnjih napora i zajedno napravimo akcioni plan za naredne korake. Sedamdeset dva sata neprekidnog dijaloga između umreženih aktera iz gotovo svih oblasti društvenog delovanja definisaće naredni Mikser festival kao poziv za opštu mobilizaciju svih progresivnih snaga. Teme su poznate: kvalitetniji vazduh, čistija voda, zdravija zemlja, cirkularna ekonomija, una – pređena legislativa, društvena solidarnost, održivi dizajn, osnažena kultura.

Ako vam je potreban Zagrljaj, pridružite nam se!