euPOLIS na EU Green Week

Projekat euPOLIS u kojem je Mikser vodeći komunikacioni partner, predstavljen je pod okriljem događaja EU Green Week, održavajući vebinar „Plavo zeleni zdravi gradovi za srećne ljude: euPOLIS pristup u modeliranju uticaja rešenja zasnovanih na prirodi u integrisanom urbanističkom planiranju & dizajn“.

Nakon uvodnog izlaganja na temu “Mogućnosti za globalno podizanje inovacija u planiranju budućih zdravih gradova za srećne ljude”, euPOLIS stručnjaci, Stanislava Bošković i Čedo Maksimović (Imperial College London) predstavili su najsavremeniji euPOLIS pristup u urbanističkom planiranju i projektovanju.

Sandra Baki i Iannis Kavouras sa Nacionalnog tehničkog univerziteta u Atini razgovarali su o vizuelizaciji sistema euPOLIS prikazujući 3D prezentaciju demo područja, praćenje, modeliranje i procenu uticaja NBS na urbano planiranje.

Uvid u to kako plavo-zelena rešenja funkcionišu u stvarnosti pružili su stručnjaci sa Građevinskog fakulteta u Beogradu Anja Ranđelović i Filip Stanić. Oni su predstavili uticaj kišnih vrtova, multifunkcionalnih krovnih vrtova i vertikalnih zelenih zidnih panela na upravljanje energijom, bilans površinskih voda i smanjenje zagađenja.

Nakon zvaničnih prezentacija, usledila je sesija pitanja i odgovora koju je moderirala Afroditi Matijudaki, nakon čega su usledile zaključne reči prof. Maksimovića.