REMINESCENCE

Ovo umetničko delo, kao i cela izložba “FENOMENA”, predstavlja narativno iskustvo koje se fokusira na neke paradoksalne pojave, a za postavku ima grčki urbani pejzaž. Neobičan entitet upada u prostor i nametljivo se širi, remeteći obično. Unutar ovog okruženja ljudsko prisustvo postaje vidljivo kroz njegovo odsustvo, ali i kroz ljudske tragove koji su ostavljeni na urbanim površinama, grafite i slogane, kao način izražavanja. Tragovi koji podsećaju na svakodnevnu stvarnost, na važne događaje koje mediji često zasjenjuju ili izvrću. Urbani pejzaž se prisvaja ljudskim tragovima, da bi se razotkrio način postojanja, postojanja i borbe; ali je takođe prisvojen alegorijskim, osebujnim entitetom koji upada u antropo-scenu, u pejzaž koji je zapravo već napao ljudi. Ovi fenomeni sugerišu stanje konfuzije između sadašnjosti i budućnosti, identiteta i plana povremenog osvajača, činjenica i želja, fizičkih i digitalnih; uslov čekanja onoga što tek dolazi. Palimpsest izopačene stvarnosti ljudske istorije koji se stalno nadograđuje. 

Umetničko delo ima za cilj da spoji umetnost i aktivizam u artivizam ostavljajući gledaocu samo jednu misao u umu, „da je samo distopija povezana sa fikcijom“. Nastao tokom 2022-2023. 

 

Lia (Evangelia) Mori

Lia (Evangelia) Mori je vizuelna umetnica i mozaičarka sa diplomom iz oblasti arhitekture N.T.U.A.. Njena praksa i istraživanje kombinuju teorijske, tehničke i estetske aspekte arhitekture, vizuelne umetnosti, aktivizma, književnosti i akademskih istraživanja. Njena prva samostalna izložba “FENOMENA” održana je 2023. Učestvovala je na raznim grupnim izložbama, simpozijumima i festivalima. Ona sarađuje sa Voim Ateri kao duo iz Atine čiji se rad zasniva na integraciji zvuka, vizuelnih i programskih jezika.