BJORK:AI:SCOBY

Projekat ima za cilj da koristi AI alate za dizajniranje odeće za Bjork napravljenu od specijalno izmišljenog biomaterijala, koji predstavlja inovaciju. Ovaj biomaterijal, dobijen od 100% celuloze dobijene od bakterija i kvasca u jedinstvenom procesu, je moja sopstvena inovacija. Koristeći AI alate, haljina je dizajnirana posebno za Bjork. Iako je ovaj projekat lični poduhvat, već je postao onlajn prisustvo i predstavljen je u nekoliko medija, uključujući inauguraciono izdanje Vogue Adria. Težim da pokrenem onlajn kampanju kako bih ispunio svoj san iz detinjstva da upoznam Bjork i da ona nosi moju kreaciju. Ova kampanja će se fokusirati na promociju projekta i privlačenje pažnje javnosti za ovaj jedinstveni dizajn i inovativni biomaterijal. 

Maja Halilovic

Kao biodizajner sa osmogodišnjim iskustvom, Maja Halilović je ušla u fascinantno carstvo živog organizma SCOBI i biomaterijala dobijenih iz organskog otpada. Nedavno su njeni napori nagrađeni prestižnom zlatnom nagradom u Južnoj Koreji za moju inovativnu kreaciju, „Biosveću“ napravljenu od biomaterijala dobijenih iz organskog otpada. Ovo priznanje joj je dodeljeno na uvaženoj ceremoniji koju je organizovao Korejski zavod za intelektualnu svojinu (KIPO) u organizaciji Korejskog udruženja žena pronalazača (KVIA). 

Pored svojih priznanja, osvojila je bronzanu medalju na 75. međunarodnoj izložbi inovacija „IENA“ održanoj u Nirnbergu 2023. godine. I prethodne godine joj je dodeljena NAGRADA MADE IN BIH za moj izuzetan doprinos razvoju proizvoda, projektima tehničkog inženjeringa, i zelene inovacije. 

Od juna 2023. godine aktivna je članica Udruženja inovatora u Bosni i Hercegovini, žarko doprinoseći živom inovacijskom ekosistemu. Njena strast za održivošću navela ju je da istraži potencijal otpada kafe kao vrednog resursa, otvarajući put za njegovu prenamenu u biodizel, visokokvalitetna grejna tela i druge biomaterijale. 

Kao priznanje za njenu posvećenost inovacijama, dobila je nagradu za inovativno žensko preduzetništvo i nagrađena je nagradom Balkan Green Ideas BiH 2022. Njen rad je predstavljen u renomiranim gradovima kao što su London, Ljubljana, Brno, Keln, Beograd i raznim gradovima širom Bosne i Hercegovine.