BROKEN WINDOWS TO THE WORLD

Ovaj projekat govori o našem odnosu sa tehnologijom i o tome kako je ona uticala na naše načine socijalizacije. Rezultat projekta je fotografija privremene javne instalacije. Scena je snimljena na mestu nekadašnjeg bioskopa na otvorenom: Bašta bioskopa Beograd (Bioskop Beograd bašta). Prema dokumentaciji Arhiva grada Beograda, park u Bregalničkoj ulici broj 5 preuređen je 1946. godine u bioskop, izgradnjom kabine za projekcije i platna naspram njega. Bioskop je radio u letnjem periodu i prestao je verovatno posle 1970. godine, prema Godišnjacima srpske kinematografije. Od tada je ostavljena kao napuštena zgrada u zapuštenom javnom parku. 

Činom zakačenja 113 nefunkcionalnih mobilnih telefona na nekadašnji zid bioskopa postavljam dva različita medija za konzumaciju vizuelnog sadržaja u isti nivo. Glavna razlika između ova dva je u tome što bioskop nudi a zajedničko iskustvo, a mobilni telefon koristi svaki pojedinac posebno. Tokom izvođenja radova imao sam priliku da upoznam lokalne komšije različitih uzrasta i razgovaram o navikama u vezi sa potrošnjom mobilnih telefona i oblicima socijalizacije u vezi sa tim. 

Olga Stanojević

Olga Stanojević živi u Beogradu. Trenutno studira nove medijske umetnosti na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Posvećena je obrazovanju, kako ličnom tako i profesionalnom razvoju. Zainteresovana je za povezivanje različitih oblasti studija i kombinovanje naučnih i umetničkih istraživačkih metoda.