I AM THE INTERNET

U seriji digitalnih crteža ‘JA SAM INTERNET’, Sintia koristi vizuelni format mim da istakne intimnost koju Internet može da uhvati kada se koristi kao oblik izražavanja i komunikacije.  

Prvobitno korišćeni za formiranje gledišta o nekoj temi ili za izražavanje emocija, i (obično) smešni pri tome, mimovi su godinama preuzeli internet i tokom ovog procesa stekli višeslojne i složene narative. Ovih dana sve manje vremena provodimo da razumemo ili „osetimo“ umetnička dela, naša želja da što pre doživimo umetničku euforiju dovodi do pojave bržih „konzumnih“ umetničkih formi – preseka mima i umetnosti. 

Kao Gen-Z umetnica, Sintia koristi reprezentacije digitalnog kolektivnog uma i bira sebe kao subjekt. Nekada serija tera gledaoca da oseti površnost nekonvencionalnih problema njenog ‘stvaraoca’, ponekad pokušava da natera gledaoca da preispita razloge pobuna kojih nije svestan njihovog postojanja, a ponekad jednostavno za nju kaže ono što ona ne može da kaže, u svakodnevnom životu. Dok se jedinstvenost vidljivosti kvir osobe u Istanbulu pretvara u preterano deljenje rečenica u umetnikovim naizgled jednostavnim misaonim tokovima, ona dobija dokumentarni kvalitet u očima spoljašnjeg sveta. 

Syntia

Syntia je multidisciplinarni umetnik i drag izvođač iz Turske. Ona alhemizira svoje emocije, mišljenja i uvjerenja u umjetnost, pokazujući trans perspektivu materijalnog područja u kojem živi. Ona je prikazala svoj multidisciplinarni nastup ‘povedi me sa sobom, akira’. kod Šahike. Njena prva samostalna izložba pod nazivom „Umri 4 ti“ održana je u Šahiki 2022. Među grupnim izložbama na kojima je učestvovala su „CARK“ (KOLI Art Space, 2022), „Arkada“ (Bant Mag. Havuz, 2021) i „HOMEOSTAZ“ (Hood Base, 2021). Počela je da se bavi dragom 2019. godine, proširila je svoju viziju putem digitalnih medija tokom pandemije, a zatim se vratila nastupima na sceni. Trenutno studira na Univerzitetu lepih umetnosti Mimar Sinan i kostimografiju dok živi i radi u Istanbulu.