INTERNAL OCEAN

Ekspresivna i gestualna figuracija u kombinaciji sa veoma intimnim slikama, snažno inspirisana ličnim duhovima koji izranjaju iz podsvesti, unutrašnjim putovanjima i ritualima, istorijama i tajnama, emocionalnim stanjima i detinjstvom, kao i neobjašnjivom metafizikom života. Ovaj projekat priča priču o izgubljenom domu i potrazi za identitetom. Biti izgubljen i pronađen na ovom večnom životnom putovanju, traženju, istraživanju, razumevanju – komponovanju i razlaganju lične stvarnosti! Likovi su uhvaćeni kao zamrznuti u mreži vremena, u tišini pokušavajući da se oslobode i pobegnu. Figure su gotovo apstraktne, lica su delimično definisana i fokus je na praznim očima. Kroz ove plitke oči koje gledaju pravo u posmatrača, osoba se oseća upitanom i isprovociranom. Kada se uspostavi uznemirujući kontakt, može se otputovati u nevidljivi svet – skoro kao da su portreti ogledala, otkrivaju ko smo ili nas teraju da se zapitamo i dublje razmislimo o svom postojanju. Paleta boja se kreće od gorućih crvenih do zelenih nijansi dubokog tamnog okeana, što nas vodi u podzemne nivoe podsvesti. Melanholičan i tih, ovaj projekat na kraju govori o ljudskom iskustvu i svim lepim načinima na koje se tuga može manifestovati. 

 

Valentina Brostean

Valentina Brostean je rođena u Novom Sadu, Srbija 1983. Nakon više od decenije provedene u Torinu (Italija), sada živi u Barseloni (Španija). Brosten je diplomirao grafički dizajn i magistrirao ilustraciju na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Brostean je multidisciplinarni vizuelni umetnik sa preko 15 godina iskustva u kreativnom svetu, koji radi i sa tradicionalnim i sa digitalnim medijima. Njen smeli, šareni stil, koji se često opisuje kao „nova savremena figuracija“, upečatljiv je po upotrebi hrabrih, neočekivanih kompozicija, smele palete boja i jedinstvenih, provokativnih slika! U svom radu bila je snažno inspirisana svim aspektima ljudske prirode, istražujući podsvest, emocionalna stanja, snove, stvarno i nadrealno. Brostean je majstor u dekonstruisanju očigledne stvarnosti da bi je ponovo rekonstruisao. Razvila je sopstvenu, veoma ličnu tehniku i stil – rezultat neprestanog putovanja, stalne potrage za identitetom i kompleksnošću značenja. 

Kada je u pitanju oblast primenjene umetnosti, Brostean se specijalizovala za uređivačku i modnu ilustraciju, primenjujući svoju dobro poznatu igrivu tehniku mešanih medija uglavnom u ilustracijama časopisa i knjiga, često eksperimentišući sa kolažom, koristeći tradicionalne i digitalne medije. Brostean je oduvek težio ka moćnim i originalnim rešenjima za kreativne klijente koji ne beže od pomeranja granica, istražujući smelu estetiku i iznenađujuće rezultate na svim platformama.