SUN SALUTATION

Pokušaj pročišćavanja kroz joga asanu “pozdrav suncu” na glavnom odlagalištu otpada grada Zagreba, na smetlištu Jakuševec. Planina smeća je proizvod konzumerističke civilizacije, u čijem stvaranju svi učestvujemo, ali je ideološki skrivena od naših očiju. 

 Autor izvodi Suria Namaskar ili Pozdrav suncu na glavnom smetlištu grada Zagreba na izlasku sunca. Zvučna podloga filma su jutarnji zvuci deponije, autorsko disanje i govor Slavoja Žižeka. Žižekove misli bile su inspiracija za snimanje svete prakse joge na gradskom đubrištu koje predstavlja autentično mesto gde možemo da upoznamo pravu stvarnost zapadne civilizacije. Ponekad se čini kao da će jednog dana svo ovo civilizacijsko smeće koje proizvodimo pasti s neba u naše glave. 

Vjeran Vukašinović

Vjeran Vukašinović (Zagreb, 1979). 

 

  1. godine diplomirao sam filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (MA),
  2. godine diplomirao sam animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (MA).

 

Reditelj i snimatelj (u koautorstvu sa Ines Šulj) igranog filma „Nepoznata destinacija“ 2011. (film je osvojio nagradu žirija na Vukovar Film Festivalu). Autor sam i reditelj nekoliko kratkih filmova: “Kad padne mrak”, 2003; “Smrt kina Central u Splitu” 2016., “Sava, raka, tika, taka” 2018. Autor sam nekoliko predstava kao što je „Pozdrav suncu“, 2021, nagrađena glavnom nagradom na Festivalu savremene umetničke prakse „Treća koza“, Pula. 2022. godine predstava „Ovo je primorski pojas“ bila je deo projekta „Vajanje u vremenu: Fogin bazen, Karlovac, septembar 2022.Godine 2023. moj rad “Biodiverzija II” bio je dio međunarodne izložbe “Kako gledati u prirodu?” u HDLU-u u Zagrebu. Iste godine umetničko delo “Biodiverzija III” bilo je deo grupne izložbe “Organska inteligencija” u Galeriji Sira u Zagrebu.